Κομισιόν: Έχουμε εξασφαλίσει εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους

Κομισιόν: Έχουμε εξασφαλίσει εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι έχει συνάψει συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβολια κατά του κορονοϊού ώστε να υπάρχουν δόσεις για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Με φόντο το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν και έτσι η Γερμανία δεν θα έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, η Κομισιόν αναφέρει μέσω του λογαριασμού τους στο Twitter: «Έχουμε εξασφαλίσει δόσεις για όλους τους Ευρωπαίους. Σύντομα τα εμβόλια θα εγκριθούν και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».

Να σημειωθεί πως τη διαβεβαίωση ότι «όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν επαρκή κάλυψη σε εμβόλια» είχε εκφράσει και τη Πέμπτη, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 όπου και υπογράμμισε ότι «κανείς δε θα μείνει χωρίς ασφαλές εμβόλιο». «Είμαστε ακόμη με διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις με την εταιρεία ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό στην πρώτη δόση, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία απέναντι στην ΕΕ. Συνολικά από αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουμε 300 εκατομμύρια δόσεις, 200+100 εκατομμύρια. Άρα η εξασφάλιση που μπορώ να δώσω είναι ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν επαρκή κάλυψη από τα εμβόλια αμέσως μόλις αυτά εγκριθούν», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τρίτη να ασκήσει την οψιόν της για αγορά έως 100 εκατομμύρια πρόσθετων δόσεων βάσει του ισχύοντος συμβολαίου με την Pfizer και την BioNTech, δήλωσε σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος της ΕΕ. Βάσει του ίδιου συμβολαίου έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις.

Συνολικά, η ΕΕ έχει κάνει ‘κράτηση’ για σχεδόν 1,3 δισεκ. εμβόλια σε συμφωνίες με τις Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK και CureVac, με τη δυνατότητα να αγοράσει επιπλέον 660 εκατ.

Ωστόσο οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων που αναπτύσσονται από την AstraZeneca και τη Sanofi σημειώνουν καθυστερήσεις, ενώ η CureVac δεν έχει ακόμα ξεκινήσει δοκιμές μεγάλης κλίμακας.

Υπενθυμίζεται πως «πυρά» κατά της ΕΕ και της Γερμανίας εξαπολύει αρθρογράφος του περιοδικού Spiegel, που κυκλοφορεί σήμερα. Όπως σημειώνει, η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν και έτσι η Γερμανία δεν θα έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η DW, ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού γράφει ότι “η διαπίστωση έρχεται με καθυστέρηση, γιατί εδώ και μήνες διαφαίνονταν ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία”.

“Αλλά Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με επιχειρήματα αυταρέσκειας, του τύπου ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο …. Το ζήτημα είναι ότι τώρα η Γερμανία δεν θα έχει ικανό αριθμό εμβολίων για να αναχαιτίσει την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι, γιατί η ΕΕ αγόρασε λιγότερα … και τώρα κάνει νέες διαπραγματεύσεις υπό το κράτος της πίεσης χρόνου”, προσθέτει.