Κολομβία: Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη FARC, τότε επιστροφή στον πόλεμο

Κολομβία: Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη FARC, τότε επιστροφή στον πόλεμο

Η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) είναι έτοιμη να επιστρέψει στα πεδία των μαχών και να εξαπολύσει αντάρτικο πόλης εάν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την κυβέρνηση αποτύχουν, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Αντιπροσωπείες των FARC και της Μπογοτά διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες τα τελευταία τριάμισι χρόνια με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί πάνω από πέντε δεκαετίες στη χώρα των Άνδεων.

«Έχουμε άφθονες πληροφορίες ότι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στον πόλεμο και στο αντάρτικο πόλης, που είναι πολύ πιο καταστροφικό από τον ανταρτοπόλεμο σε αγροτικές περιοχές», τόνισε ο Σάντος κατά τη διάρκεια της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Λατινική Αμερική, η οποία διεξήχθη στη Μεντεγίν.

«Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κολομβίας και δήλωσε βέβαιος ότι η οριστική συμφωνία ειρήνης θα ανακοινωθεί σύντομα.

Οι FARC κήρυξαν μονομερή κατάπαυση του πυρός πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ενώ φέτος η κυβέρνηση ανέστειλε τους βομβαρδισμούς εναντίον των στρατοπέδων των ανταρτών, για όσο διαρκούν οι συνομιλίες. Τα δύο μέρη ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι κατέληξαν σε άλλη μια επιμέρους συμφωνία, για την από κοινού εξάλειψη των παράνομων καλλιεργειών, κυρίως της κόκας, του φυτού που αποτελεί τη βάση της κοκαΐνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ