«Κόκκινη γραμμή» η τοποθέτηση πυρηνικής κεφαλής σε πύραυλο από τη Β. Κορέα

«Κόκκινη γραμμή» η τοποθέτηση πυρηνικής κεφαλής σε πύραυλο από τη Β. Κορέα

Η τοποθέτηση από την Πιονγιάνγκ πυρηνικής κεφαλής σε διηπειρωτικό πύραυλο αποτελεί, σύμφωνα με τη Σεούλ, την «κόκκινη γραμμή» στην κρίση της Κορεατικής Χερσονήσου.

«Θα θεωρούσα ότι η Βόρειος Κορέα περνά μια κόκκινη γραμμή εάν εκτοξεύσει και πάλι έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και τοποθετήσει σε αυτόν μια πυρηνική κεφαλή», δήλωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Moon Jae-in, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησής του. Βεβαίως, αν και ο Moon έχει κατ' επανάληψη στο παρελθόν καλέσει τη γειτονική χώρα «να μην περάσει την κόκκινη γραμμή», δεν είχε διευκρινίσει στο παρελθόν τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους στο Σαντιάγο της Χιλής ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι και ότι τα κράτη της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να διαρρήξουν τους δεσμούς τους με την Πιονγκγιάνγκ.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος στρατηγικής του Donald Trump, ο αμφιλεγόμενος και ακραία συντηρητικός Steven Bannon, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση» στις πυρηνικές απειλές της Βορείου Κορέας, εξαιτίας του βεληνεκούς του πυροβολικού της Πιονγιάνγκ που φθάνει έως την Σεούλ. «Μέχρι να λύσει κάποιος αυτό το σκέλος της εξίσωσης και να μου δείξει ότι 10 εκατ. άνθρωποι στη Σεούλ δεν θα πεθάνουν μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από τη χρήση συμβατικών όπλων, δεν γνωρίζω για τι πράγμα μιλάτε, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση εδώ», δήλωσε ο Bannon στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα The American Prospect.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια σκληρότερη γραμμή σε ό,τι αφορά το εμπόριο με την Κίνα και να μην θέσει τις καταγγελίες για τις εμπορικές της πρακτικές σε δεύτερη μοίρα με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί ο Kim Yong-un.

«Για εμένα, ο οικονομικός πόλεμος με την Κίνα είναι τα πάντα. Και πρέπει να επικεντρωνόμαστε μανιωδώς σε αυτό», δήλωσε ο Bannon στο American Prospect.

Στο μεταξύ, ο Moon διαβεβαίωσε ότι ο Trump του έχει υποσχεθεί να επιδιώξει να λάβει την έγκριση της Σεούλ προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση απέναντι στην εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρειο Κορέα. «Κανείς δεν μπορεί να λάβει μια απόφαση για στρατιωτική δράση στην κορεατική χερσόνησο χωρίς τη δική μας συναίνεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Trump έχουν δηλώσει πως, ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνουν αναφορικά με τη Βόρειο Κορέα, μια απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβουλεύσεις με τη Δημοκρατία της Κορέας και αφού έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία της», πρόσθεσε.

Τα πρόσφατα επιθετικά σχόλια του Trump για τις πιθανές στρατωιτικές επιλογές υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει την απειλή από τα πυρηνικά όπλα και τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έγιναν με πρόθεση τη ανάληψη στρατιωτικής δράσης, δήλωσε ο Moon σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησής του.

Ο Moon παρότρυνε τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε άλλες προκλήσεις, λέγοντας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σκληρότερες κυρώσεις που η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αντέξει εάν επιμείνει με την ανάπτυξη των πυρηνικών της όπλων.

«Όλοι οι Νοτιοκορεάτες έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για την ανοικοδόμηση της χώρας που καταστράφηκε μετά τον πόλεμο της Κορέας», δήλωσε ο Moon. «Θα αποτρέψω τον πόλεμο με κάθε κόστος. Θέλω να είναι πεπεισμένοι όλοι οι Νοτιοκορεάτες ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ