Κλείνει η συμφωνία για τροφοδοσία της Ευρώπης με LNG απευθείας από τις ΗΠΑ

Κλείνει η συμφωνία για τροφοδοσία της Ευρώπης με LNG απευθείας από τις ΗΠΑ

Κοντά σε μία συμφωνία που έχει ως στόχο να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση των Ευρωπαίων από τη Ρωσία βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Αύριο στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ "για να συζητήσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία", ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η συμφωνία που προετοιμάζεται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, μπορεί να ανακοινωθεί ίσως και αύριο, Παρασκευή. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg θα διασφαλίζει σημαντικές ποσότητες αμερικανικού φυσικού αερίου και υδρογόνου για την Ευρώπη. 

«Βασική προτεραιότητα τόσο για τον πρόεδρο όσο και για τους Ευρωπαίους συμμάχους είναι να περιοριστεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης για να το πετύχουμε - τι βήματα πρέπει να γίνουν, τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να συμβάλλουν, τι θα πρέπει να κάνει η ίδια η Ευρώπη» είπε ο Σάλιβαν. 

«Το θέμα αυτό μας απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες» πρόσθεσε και σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο να διαφοροποιηθούν οι πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη. «Μπορείτε να περιμένετε ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν τρόπους να αυξήσουν σημαντικά την προσφορά LNG στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες». 

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες για τις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, του G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχει συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ανάρτησή της στο Twitter σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα επιδιώξει να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για προμήθειες φυσικού αερίου για τους δύο επόμενους χειμώνες, ενώ σχολίασε πως η ενεργειακή πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική ασφάλειας. 

Τρεις χώρες παρείχαν το 70% του LNG στην Ευρώπη το 2021

Το 2021, ένα μεγάλο μερίδιο της ευρωπαϊκής προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προερχόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και τη Ρωσία. Συνολικά, αυτές οι τρεις χώρες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 70% των συνολικών εισαγωγών LNG στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία από το τμήμα ανάλυσης πληροφοριών ενέργειας των ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν από 3,4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (Bcf/d) τον Νοέμβριο του 2021 σε 6,5 Bcf/d τον Ιανουάριο του 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα LNG που αποστέλλεται στην Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μηνιαία βάση μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις μηνιαίες εκθέσεις LNG του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.