ΚΚΕ: Οι δηλώσεις Μποζντάγ είναι μια ακόμα απόδειξη της όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας

ΚΚΕ: Οι δηλώσεις Μποζντάγ είναι μια ακόμα απόδειξη της όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας

Μια ακόμη απόδειξη της όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας χαρακτήρισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, τις δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου για την αποφυλάκιση των Τούρκων στρατιωτικών.

Σε συνέντευξή στον ρ/σ 24/7, ο κ. Γκιόκας είπε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, καθώς «τα ίδια με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε στη Θράκη και κατά την επίσκεψή του, ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας Μουχαρέμ Ιντζέ», αλλά έχει να κάνει με «μια συνολικότερη στρατηγική της τουρκικής αστικής τάξης που υπηρετείται από την κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και από τις άλλες κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας».

Τόνισε ότι λαμβάνοντας υπόψη την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, τις αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, την προσπάθεια αναθεώρησης διεθνών συνθηκών, την σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, «δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να οδηγήσει και σε θερμό επεισόδιο στην περιοχή».

«Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός ή αυταπάτες, σαν κι αυτές που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή όπου συσσωρεύεται πολλή μπαρούτη το τελευταίο διάστημα και κυρίως δεν πρέπει να υπάρχει η αυταπάτη ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εξασφαλίσουν είτε την προστασία της ειρήνης, είτε την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» ανέφερε ο κ. Γκιόκας, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ «των οποίων η ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύεται σημαιοφόρος είναι παράγοντες ανασφάλειας, αποσταθεροποίησης και αλλαγής συνόρων».

Ερωτηθείς για την απόφαση να μην δοθεί πολιτικό άσυλο στον Τούρκο δημοσιογράφο, Τουργκούτ Καγιά, είπε ότι η συγκεκριμένη «πολύ αρνητική» απόφαση δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά, γιατί «ακυρώνει τον λόγο για τον οποίο δεν εκδόθηκαν οι Τούρκοι στρατιωτικοί». Ο λόγος ήταν ότι «οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία» είπε ο κ. Γκιόκας, θέτοντας το ερώτημα «τότε πως θα έχει δίκαιη δίκη στην Τουρκία ο δημοσιογράφος;». Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε τηλεφωνικό διάβημα στον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Τ. Καγιά.

Ως προς το θέμα της ΠΓΔΜ, είπε ότι το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία που έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και στην οποία δεν θα λύνονται ζητήματα κρίσιμα, όπως η απάλειψη των αλυτρωτισμών και τα περί «Μακεδονικού έθνους» που το ΚΚΕ είχε αναδείξει από το 1992. Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις μη ευοίωνες οικονομικές εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν ως αφορμή για εκλογές.

Ανέφερε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος που «θεωρεί η κυβέρνηση ότι μπορεί καλύτερα να "πιάσει" όλο αυτό το παραμύθι που προσπαθεί να στήσει της "μεταμνημονιακης Ελλάδας"». Ο κ. Γκιόκας είπε ότι ο λαός έχει πλέον συσσωρευμένη πείρα, ώστε «να δει που πάει η κατάσταση και να απορρίψει όλο αυτό το παραμύθι περί "καθαρής εξόδου" που δεν πατάει στην πραγματικότητα».

«Τις επόμενες μέρες έχουμε στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο με νέα σκληρά προαπαιτούμενα και με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο 2018 υπάρχουν προνομοθετημένα μέτρα για τις συντάξεις, το αφορολόγητο που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το επόμενο διάστημα και από αυτήν την άποψη ο λαός πρέπει να οργανώσει την πάλη του γι'' αυτά τα ζητήματα, να υπάρχουν εστίες αντίστασης και φυσικά όποτε γίνουν εκλογές να ισχυροποιηθεί το αντίπαλο δέος αυτής της πολιτικής που είναι μόνο το ΚΚΕ», κατέληξε ο κ. Γκιόκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ