Κινήσεις συντήρησης κοντά στις 640 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Κινήσεις συντήρησης κοντά στις 640 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Άνευρη και χωρίς μεγάλα ρίσκα είναι και η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να προσπαθεί πάντως να επανέλθει στις 640 μονάδες χωρίς όμως να έχει δυναμική, ενώ κύριο χαρακτηριστικό έως τώρα είναι οι πολύ περιορισμένοι όγκοι και τζίροι ακόμη και για μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οπότε η αγορά συνεχίζει στο συντηρητικό της προφίλ. 

Ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να κινείται σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης τριών μονάδων, πιστοποιώντας ότι δεν υπάρχουν καταλύτες αλλά ούτε και momentum ώστε να «σπάσει» μια κουραστική για τους συμμετέχοντες συσσώρευση. 

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 638 μονάδες με οριακή διακύμανση, o FTSE 25 βρίσκεται στις 1.530 μονάδες με παρόμοια κίνηση, ενώ ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται επίσης σε πλήρη ακινησία στις 321 μονάδες! Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 8 εκατ. ευρώ. 

Η εβδομάδα φεύγει χωρίς κάτι ιδιαίτερο με το Γενικό Δείκτη εξισορροπητικά αλλά τον τραπεζικό δείκτη εκ νέου σε απώλειες, παρά την αντίδραση του τελευταίου διημέρου. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο μεγάλος ασθενής της αγοράς καταγράφοντας απώλειες 64% από την αρχή του 2020, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 31% και o FTSE 25 κατά 34%. 

Βεβαίως, κάποια αφύπνιση έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα στις μετοχές του ευρύτερου χώρου της ενέργειας και των υποδομών, προσδίδοντας ενδιαφέρον ειδικά στη συνεδρίαση της Πέμπτης όπου το τελευταίο τρίωρο υπήρξε αφύπνιση μετοχών όπως Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ κ.α. 

Τα τεράστια ενεργειακά projects που έχουν να γίνουν τα προσεχή χρόνια τόσο στην προσπάθεια φυγής από το λιγνίτη και τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όσο και τα υπόλοιπα μεγάλα έργα υποδομών με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, καθιστούν το ευρύτερο ενεργειακό κλάδο μπροστάρη των εξελίξεων. 

Όπως έχει αναφέρει το Liberal πρόκειται για κολοσσιαία και φιλόδοξα έργα με συνολικά δεκαέξι εμβληματικές επενδύσεις σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, με συνολικές συνολικές επενδύσεις 5 δισ. ευρώ σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη. 

Βεβαίως, ακόμη και ο ενεργειακός τομέας, παρ’ ότι έχει επενδυτικό story, εντούτοις πλήττεται και επηρεάζεται και αυτός από την ευρύτερη απαξίωση της αγοράς και την αδυναμία εισροής νέων κεφαλαίων που θα προσέδιδαν πνοή σε όλο το σύστημα και θα ξυπνούσαν περαιτέρω υγιείς δυνάμεις. 

Πρόκειται για μια παθογένεια της αγοράς όλους τους τελευταίους μήνες, όπου τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει τις πρωτοβουλίες τους και υπό το φόβο εγκλωβισμού σε μια αγορά που συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ρηχή. Μια αγορά που πλην των μετοχών του FTSE 25 (και βεβαίως όχι όλων), σε όλο σχεδόν το υπόλοιπο ταμπλό παρουσιάζει μια εικόνα απαξίωσης, με δεκάδες μετοχές να μην ανοίγουν καν στο ταμπλό, ή όσες ανοίγουν να κάνουν 5-10 ή 100 τεμάχια ημερησίως.

Ισχυρό μπλοκ εγχώριων επενδυτών δεν υπάρχει, πλην από κάποιες χρηματιστηριακές που «γυρνούν» κάποιες θέσεις πελατών για να κάνουν κάποιους τζίρους, ενώ οτιδήποτε λαμβάνει χώρα είναι καθαρά κινήσεις intraday και αποκλειστικά βραχυχρόνιας στόχευσης. 

Σήμερα στο ταμπλό του FTSE 25 υπάρχει μεικτή και απολύτως άνευρη εικόνα, με την πλειονότητα των τίτλων σε ασήμαντη μεταβολή. Παράλληλα, μετοχές όπως ο ΟΛΠ δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τα 1.000 τεμάχια σε όγκο! Στον Mid Cap επικρατεί παρόμοια εικόνα, απαξίωσης από πλευράς συναλλαγών, ενώ στο σύνολο της αγοράς 45 μετοχές ενισχύονται έναντι 33 που υποχωρούν.