Κίνα: Πέντε άτομα συνελήφθησαν για την πολύνεκρη κατολίσθηση στη Σενζέν

Κίνα: Πέντε άτομα συνελήφθησαν για την πολύνεκρη κατολίσθηση στη Σενζέν

Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε άλλα πέντε στελέχη μιας εταιρείας η οποία ενέχεται στην κατολίσθηση που καταπλάκωσε 33 κτίρια και έθαψε ζωντανούς τουλάχιστον 77 ανθρώπους τον περασμένο μήνα, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, γεγονός που αυξάνει τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων για την υπόθεση στις 16.

Η κυβέρνηση της Κίνας θεωρεί ότι η καταστροφή στην πόλη Σενζέν την 20ή Δεκεμβρίου οφείλεται σε παραβάσεις των κανονισμών ασφαλείας των κατασκευαστικών εργασιών.

Η καταστροφή προκλήθηκε από ένα βουνό από χώμα που αποτέθηκε έπειτα από κατασκευαστικές εργασίες και συσσωρεύτηκε εκεί παράνομα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Τεράστιες μάζες εναποθέτονταν σε ένα παλιό λατομείο, έως ότου σχηματίστηκε ένας λόφος ύψους 100 μέτρων, ο οποίος μετατράπηκε σε χείμαρρο λάσπης έπειτα καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην πόλη.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η αιτία της καταστροφής ήταν η παραβίαση των κανόνων εργασιακής ασφάλειας και όχι γεωλογικοί παράγοντες.

Ένδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας υπεύθυνος κατά τον νόμο κι ένα ανώτερο στέλεχος της εταιρείας Shenzhen Yixianglong Investment Development, που διαχειριζόταν το λατομείο που μετατράπηκε σε χωματερή, καθώς και κρατικοί αξιωματούχοι που ήταν υπεύθυνοι για την επίβλεψη του έργου, είχαν ήδη συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας.

Οι 16 συλληφθέντες κατηγορούνται για αμέλεια, μετέδωσε το Νέα Κίνα χθες επικαλούμενο εισαγγελέα της Σενζέν.

Το δυστύχημα προστέθηκε σε μια μακρά σειρά συμβάντων που εγείρουν ερωτήματα για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην κινεζική βιομηχανία, έπειτα από δεκαετίες ανάπτυξης με ραγδαίο ρυθμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ