ΚΕΔΕ: Συμπράξεις δήμων στη διαχείριση των απορριμμάτων

ΚΕΔΕ: Συμπράξεις δήμων στη διαχείριση των απορριμμάτων

Συνέντευξη τύπου για το συνέδριο που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στην Αλεξανδρούπολη, μεθαύριο Παρασκευή και το Σάββατο με θέμα «τα Μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και ο Ρόλος των Ο.Τ.Α. – Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων», έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της, Γιώργος Πατούλης .

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι στόχος του συνεδρίου είναι να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για αυτό το καυτό θέμα που, όπως είπε, διαχρονικά δεν αντιμετωπίστηκε με τη σοβαρότητα που έπρεπε, κυρίως από πλευράς Κεντρικής Κυβέρνησης. Επίσης, διευκρίνισε εξ΄αρχής ότι στόχος του συνεδρίου «δεν είναι να προωθήσουμε τεχνολογίες και λύσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ή να υποδείξουμε στους συναδέλφους μας αιρετούς ποιο είναι το καλό τους, να τους επιβάλλουμε την άποψή μας, αλλά να δώσουμε γνώσεις και να μεταφέρουμε τεχνογνωσία στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτοί να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να δρομολογήσουν λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου και της κάθε περιοχής».

Η ΚΕΔΕ προκρίνει ως καταλληλότερο μοντέλο διαχείρισης τις συμπράξεις δήμων και όπως τόνισε ο κ. Πατούλης: «Θέλουμε συμπράξεις τέτοιες που θα κάνουν πράξη το όραμα για μείωση του 90% σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στην ταφή, στο 20-15%. Η χώρα μας, λοιπόν χρειάζεται συνεργασία νομοθετικής και κεντρικής εξουσίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτών και επιχειρήσεων για να προχωρήσουμε στην επιλογή και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης που δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη υπέρμετρα, θα ικανοποιούν τους περιβαλλοντικούς στόχους και εφόσον είναι αυτό εφικτό, θα διασφαλίζουν και κέρδη στους δήμους από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις ανάγκες των τοπικών τους κοινωνιών ή να τα επανεπενδύουν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Σάββα Χιονίδη, το ανώτατο μέσο κόστος διαχείρισης, σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης, της συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης στερεών αποβλήτων δεν μπορεί να ξεπερνάει τα περίπου 70 ευρώ/ κάτοικο/ έτος, ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν 0,5% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος ανά κάτοικο. Σήμερα, όπως είπε, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εικόνα πόσο κοστίζει, απλώς, κάποιες ενδείξεις από την ανάλυση που έγινε, στα πλαίσια της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ότι στην Αττική το μέσο κόστος διαχείρισης είναι της τάξης των 180 ευρώ ανά τόνο, ή περίπου 90 ευρώ ανά κάτοικο ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ