Κατάθεση FBI - NSA στο Κογκρέσο για τις σχέσεις Trump - Ρωσίας και τις υποκλοπές

Κατάθεση FBI - NSA στο Κογκρέσο για τις σχέσεις Trump - Ρωσίας και τις υποκλοπές

Σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την ομάδα Trump, κατηγορίες για παρακολούθηση του Donald Trump από τον προκάτοχό του, η πολυαναμενόμενη δημόσια ακρόαση των επικεφαλής του FBI και του NSA θα αποσαφηνίσει ορισμένες από τις υποθέσεις που δηλητηριάζουν την αμερικανική πολιτική εδώ και μήνες;

Ο αρχηγός του FBI James Comey και ο ομόλογός του της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Επικοινωνιών NSA Michael Rogers θα πάρουν για πρώτη φορά τον λόγο δημόσια για τα δύο αυτά θέματα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο περιβάλλον του Donald Trump και τη Μόσχα βρίσκονται στο προσκήνιο πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Τον Ιανουάριο, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών συμπέραναν ομοφώνως ότι, όχι μόνο η Ρωσία έκανε πειρατεία στα emails στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά ότι το έκανε κυρίως για να ευνοηθεί ο Donald Trump ως προεδρικός υποψήφιος.

Εκτοτε οι εικασίες για στενές σχέσεις ανάμεσα στο επιτελείο Trump και τη Μόσχα έχουν ρίξει τη σκιά τους επάνω από την Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη στενής συνεργασίας, δήλωσε χθες ο ρεπουμπλικανός David Nunes, επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώπιον της οποίας θα πραγματοποιηθεί η σημερινή ακρόαση.
Ο David Nunes, μαζί με άλλα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο, προσπάθησε να στρέψει τη συζήτηση προς το θέμα των διαρροών προς τον αμερικανικό Τύπο από μέλη των υπηρεσιών Πληροφοριών «για να βλάψουν την κυβέρνηση Trump».

Έτσι, για τον Nunes, αντίθετα με την υπόθεση των σχέσεων Trump-Μόσχας, «είναι αποδεδειγμένο» ότι η παρακολούθηση του Πύργου Trump από τον Barack Obama «έχει διαπραχθεί».

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα φωτίσει την προέλευση της διαρροής που αποκάλυψε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Donald Trump είπε ψέματα για τις επαφές του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον πριν από την ορκωμοσία. Ο Trump δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τις αποκαλύψεις και αναγκάσθηκε να αποχωρισθεί τον Michael Flynn, μόλις δύο εβδομάδες μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο.

Εάν οι υπηρεσίες Πληροφοριών μπορούν να εντοπίσουν τις επικοινωνίες ανάμεσα σε έναν αμερικανό και έναν ξένο πολίτη, δεν είναι αποδεκτή η αποκάλυψη του ονόματος του Αμερικανού, δήλωσε ο Nunes.

Χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer αναρωτήθηκε γιατί δεν επισπεύσθηκε η έρευνα για να εντοπισθούν οι πηγές των πληροφοριών αυτών. Το FBI δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής την πραγματοποίηση έρευνας.
 
Αντιπερισπασμός
 
Στις αρχές του Μαρτίου, σε μία σειρά πρωινών Tweet, ο Donald Trump κατηγόρησε τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama ότι τον παρακολουθούσε πριν και μετά τις εκλογές. Ο Barack Obama διέψευσε τους ισχυρισμούς, πλήθος αξιωματούχων, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικανοί, εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες για τους «ισχυρισμούς» αυτούς και όλοι ζητούν αποδείξεις. Ο Trump υποσχέθηκε να φέρει στοιχεία, αλλά δεν επανήλθε.

Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχουν αποδείξεις για παρακολουθήσεις, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο David Nunes.
Ο Trump όμως δεν εγκαταλείπει. Επανέφερε το θέμα υπό μορφήν χοντροκομμένου αστείου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή με την Angela Merkel. Και ο Sean Spicer εξήγησε χθες ότι οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται τα οριστικά συμπεράσματα.

Όμως, στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσει τη θέση του Trump, ο Spicer δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο με την πιστότερη σύμμαχο των ΗΠΑ, υιοθετώντας τη συνωμοσιολογική θέση που κατηγορεί μία βρετανική υπηρεσία Πληροφοριών ότι κατασκόπευε για λογαριασμό του Barack Obama. Την οργισμένη αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου ακολούθησε μία αποσαφήνιση του Λευκού Οίκου, που δημιούργησε σύγχυση. Δεν υπήρξε αίτηση για συγγνώμη, ούτε απόσυρση του ισχυρισμού.

Η πολεμική διχάζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και πολλοί βουλευτές ζητούν να τεθεί τέλος. Ο Ουίλ Χερν, Ρεπουμπλικανός της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε χθες από τον Donald Trump να ζητήσει συγγνώμη.

«Το FBI οφείλει να ξεκαθαρίσει τα πάντα, διότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει ατιμώρητα και αυτό είναι πολύ επιζήμιο», δήλωσε η Nancy Pelosi, επικεφαλής των Δημοκρατικών της Βουλής.

Όμως, είναι απίθανο η σημερινή ακρόαση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Στις δημόσιες ακροάσεις αυτού του είδους οι αξιωματούχοι είναι πολύ προσεκτικοί να μην αποκαλύψουν απόρρητες πληροφορίες που έχουν στην κατοχή τους και έτσι δεν μαθαίνουμε και πολλά πράγματα, προειδοποιεί ο πρώην αξιωματούχος του FBI Danny Coulson.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ