Κατασβέστηκε η μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Κρήτης

Κατασβέστηκε η μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Κρήτης

Επιτυχής ήταν η επιχείρηση της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε το πρωί στο  πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς όπως έκανε γνωστό με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης Αχιλλέας Ζώρας «έσβησε η φωτιά στο Πανεπιστήμιο μας».

Παράλληλα τόνισε, πως «δεν υπάρχει πρόβλημα με κάποιον φοιτητή δεδομένου ότι η φωτιά αφορούσε στο βόρειο κτήριο των φοιτητικών εστιών. Ερευνούμε όλα όμως τα ενδεχόμενα διότι για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε αν κάποιος από τους φοιτητές φιλοξενούσε κάποιο άλλο άτομο».

Ήδη ενημερώνονται από τους αρμόδιους της πυροσβεστικής ο πρύτανης και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ενώ όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης: «Ξεκινάμε καταγραφή των ζημιών σε γραφεία, εργαστήρια και εστίες. Θα ληφθούν μέτρα και από την περιφέρεια για τους φοιτητές που θα έχουν μείνει χωρίς στέγη και όπου μπορούμε θα ενισχύσουμε και θα βοηθήσουμε».

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά για προληπτικούς λόγους που σχετίζονται με τη φωτιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη Λεωφόρο Κνωσού.

Με απόφαση της αρμόδιας αντιδημαρχείας του δήμου Ηρακλείου, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά είναι το 72ο και 78ο νηπιαγωγεία Ηρακλείου καθώς και τα 20ο και 56ο δημοτικά σχολεία.

Με εντολή του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετέβη στην Κρήτη κλιμάκιο του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, που διαχειρίζεται ζητήματα φοιτητικής μέριμνας με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Ζέρβα.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στους χώρους του πανεπιστημίου σήμερα, Κυριακή, έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές και ο κ. Γαβρόγλου βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρχές του Ιδρύματος.

Παράλληλα υπουργός θα μεταβεί στο Ηράκλειο, αύριο και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, την άμεση βοήθεια στους φοιτητές που επλήγησαν, για τη στέγασή τους και την αποκατάσταση των καταστροφών στις εστίες.

Επόπτες υγείας της Περιφέρειας εξετάζουν τυχόν επικινδυνότητα του καπνού για τους πολίτες και όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, θα μεταβεί στο Ηράκλειο για τον ίδιο λόγο και κλιμάκιο του Δημόκριτου από την Αθήνα.

Νωρίτερα, στο σημείο είχαν σπεύσει 42 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο ελικόπτερα για την κατάσβεσή της, ενώ το neakriti.gr έκανε λόγο για συνεχείς εκρήξεις, καθώς η φωτιά, είχε «φτάσει» μέχρι και στα εργαστήρια του Πανεπιστήμιου.

Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα. Οι αρχές προχώρησαν σε διακοπή κυκλοφορίας στους δρόμους που βρίσκονται κοντά στην φωτιά ενώ βρίσκονται επί ποδός για την περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εκκένωση της περιοχής.