Κατάληψη στο υπουργείο Υγείας και 24ωρη απεργία από την ΠΟΕΔΗΝ

Κατάληψη στο υπουργείο Υγείας και 24ωρη απεργία από την ΠΟΕΔΗΝ

Κατάληψη στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν από το πρωί «εργολαβικοί» εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη σίτιση των νοσοκομείων οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι έως και επτά μήνες.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της περιφέρειας, και τετράωρη στάση εργασίας (11 πμ–3μμ) για την Αττική, διαμαρτυρόμενη για την «αιφνιδιαστική ψήφιση νόμου με τον οποίο απολύονται όλοι οι συμβασιούχοι παρά τις δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη». Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11:30 π.μ.

Το θέμα με το επικουρικό προσωπικό προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του αρμόδιου κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το οποίο «οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων επικουρικών που υπερβαίνουν το 24μηνο θεωρούνται μη νόμιμες».

Το υπουργείο Υγείας με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνει πεντάμηνη παράταση, έως τις 31 Μαίου 2019, στην θητεία των επικουρικών, των οποίων η σύμβαση έληγε κανονικά στο τέλος του 2018.

«Παρατείνεται πέντε μήνες η ομηρία τους και μάλιστα με διακοπή και νέες συμβάσεις διακόπτοντας έτσι τα δικαιώματα των συμβασιούχων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ενώ ο διαγωνισμός για συμβασιούχους θα γίνει χωρίς πριμοδότηση», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.