Καταδικάζει η ισραηλινή πρεσβεία τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει την βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 10 Ιουλίου εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ από αγνώστους, μερικές μέρες μετά την πρόσφατη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε η ισραηλινή πρεσβεία «είναι αποκρουστικό το γεγονός ότι βεβηλώνεται για 2η φορά εβραϊκό μνημείο σε 2 εβδομάδες, ενώ δεν έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη κανένας από τους θύτες».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως «το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει πως οι απαραίτητες και επιτυχημένες προσπάθειες που γίνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις Αρχές και τους φορείς της πόλης και της Πατρίδας μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού και την παράλληλη ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της, ενοχλούν».

Τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Είναι το δεύτερο κρούσμα το τελευταίο διάστημα, μετά τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος (σ.σ. στην Πλατεία Ελευθερίας) και πρέπει να μας ανησυχήσει όλους. Κυρίως όμως πρέπει να κινητοποιήσει την Πολιτεία, η οποία οφείλει επιτέλους να κάνει το χρέος της και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τέτοιες μη αποδεκτές και εξοργιστικές ενέργειες, που προσβάλλουν την ίδια τη Θεσσαλονίκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Συμπληρώνεται δε πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί όλους να επιδείξουν μηδενική ανοχή στο ρατσισμό και τη βία από όπου και αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε κι αν στρέφεται. Στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία δεν αρμόζουν τέτοιες συμπεριφορές».