Καλοκαιρινή «βροχή» από κρούσματα Covid σε παιδιά

Καλοκαιρινή «βροχή» από κρούσματα Covid σε παιδιά

Όσα παιδιά δεν είχαν νοσήσει με τη λοίμωξη του κορονοϊού κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας κολλούν τώρα, με τα κρούσματα να πέφτουν βροχή στις κατασκηνώσεις και στα ημερήσια camp και αρκετά περιστατικά να αφορούν επαναλοιμώξεις, όπως συμβαίνει και στους ενήλικες.

Η συνύπαρξη των παιδιών στους κοιτώνες των κατασκηνώσεων όπου κοιμούνται έως και 15 ανήλικοι μαζί σε συνδυασμό με τις αθλητικές δραστηριότητες όπου δεν υπάρχει κοινωνική αποστασιοποίηση και τη μη διενέργεια προληπτικών self -test έχουν εκτοξεύσει τα κρούσματα της covid 19 στις παιδικές κατασκηνώσεις με τα περισσότερα παιδιά βέβαια να νοσούν ήπια, αφού όμως κάνουν τις δύο πρώτες ημέρες υψηλό πυρετό.

Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα, καθώς πυρετοί της τάξεως των 39o C και των 40o C δημιουργούν ανησυχία στους γονείς, ειδικά όταν τα παιδιά είναι μικρά.

Την κατάσταση καθιστούν ακόμα πιο δυσδιάκριτη οι άλλες εποχικές ιώσεις οι οποίες βρίσκονται σε έξαρση με πολλά παιδιά και εφήβους να επιστρέφουν από ολιγοήμερες διακοπές με κρυολογήματα ή γαστρεντερίτιδες και να ταλαιπωρούνται για μερικά 24ωρα με συμπτώματα που θυμίζουν τη λοίμωξη του κορονοϊού.

Οι ειδικοί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων αναφέρουν ότι σχεδόν το 40% έως το 50% των τηλεφωνημάτων που δέχονται αυτή την εποχή για συμπτώματα ίωσης σε παιδιά αφορούν τη λοίμωξη covid 19 από τα κυκλοφορούντα στελέχη της Όμικρον και πως η αντιμετώπιση των περιστατικών γίνεται κυρίως με αντιπυρετικά για να πέσει ο υψηλός πυρετός.

Οι παιδίατροι θυμίζουν ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση των ιώσεων εκτός και αν πρόκειται για δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη δηλαδή για άλλο μικρόβιο που βρίσκει τον οργανισμό καταβεβλημένο και τον «χτυπά». Σε αυτή την περίπτωση το παιδί εκεί που αναρρώνει «ξανακυλά» και ο πυρετός επανεμφανίζεται, ενώ είχε πέσει.

Εν αναμονή του καύσωνα που μπορεί να πλήξει τη χώρα μας καθώς ταλαιπωρεί ολόκληρη την Ευρώπη είναι βέβαια εξωπραγματικό να πιστεύουμε ότι σε καλοκαιρινές δραστηριότητες τα παιδιά θα τηρήσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή θα φορέσουν μάσκα μέσα στο καυτό ελληνικό καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να είναι σε επιφυλακή ώστε αν το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα σχετικά με την covid 19 ή με οποιαδήποτε ίωση να μην το στείλουν κατασκήνωση ή σε φιλικά σπίτια/εξοχικά και να αποφύγουν κάθε συγχρωτισμό με άλλους λιλιπούτειους και εφήβους για να διακοπούν οι αλυσίδες μετάδοσης.

Επίσης, όταν υπάρχουν «σημάδια» ότι το παιδί δεν αισθάνεται πολύ καλά, εκτός από το να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο οι γονείς πρέπει να φροντίσουν το παιδί να ξεκουράζεται επαρκώς, να τρώει καλά, να κοιμάται για να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να ενυδατώνεται σωστά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες βοηθούν να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα ο οργανισμός του.

Τα παιδιά αποτελούν ιδιαίτερο πληθυσμό με γερή κράση αλλά ταυτόχρονα έχει πλέον περάσει αρκετός καιρός από τον τελευταίο εμβολιασμό τους, δεδομένου ότι σε καμιά χώρα δεν έχει εγκριθεί αναμνηστική δόση εμβολίου για τον κορονοϊό σε υγιή παιδιά.

Παράλληλα, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν ο πληθυσμός των παιδιών θα εμβολιαστεί όταν θα υπάρξει επικαιροποιημένο εμβόλιο το φθινόπωρο ή προς το χειμώνα -οπότε αυτό γίνει διαθέσιμο- καθώς έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι η διαθεσιμότητα του επικαιροποιημένου εμβολίου θα είναι μικρότερη-σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων πρώτης γενιάς-και συνεπώς ο ετήσιος αναμνηστικός εμβολιασμός πιθανώς δεν θα είναι για το σύνολο του πληθυσμού και θα χρειαστεί να περιοριστεί στους ευπαθείς.