Το καλό και το κακό σενάριο για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας

Το καλό και το κακό σενάριο για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το πρωί της Τρίτης αποτέλεσε την  κορύφωσης της κινητοποίησης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία παραμένει σε εγρήγορση. 

Στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό είναι σε ανοιχτή γραμμή  τόσο με την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όσο και με το αρχηγείο του ΝΑΤΟ και ενημερώνονται για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Το ενδιαφέρον της χώρα μας εστιάζεται κυρίως σε δύο επίπεδα. 

  • Το πρώτο έχει να κάνει με την προστασία της ελληνικής κοινότητας στη ζώνη πυρός (π.χ. Μαριούπολη). Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πριν από περίπου 20 μέρες βρέθηκε στην περιοχή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και συνομίλησε από κοντά με τους ομογενείς μας. Για το ίδιο θέμα άλλωστε  ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογο του της Ουκρανίας. 
  • Το δεύτερο αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου εξωτερικών και άμυνας έγιναν αναφορές σε συγκεκριμένα  σενάρια με μεταβλητή τόσο τη διάρκεια όσο και την ποσότητα ελλείμματος στην επάρκεια των αποθεμάτων στα κράτη - μέλη  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πυρήνας της ελληνικής θέσης, η οποία θα εκφραστεί σε κάθε αφορμή εντός και εκτός συνόρων, είναι ο απόλυτος σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών και ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων. Στελέχη μάλιστα επισημαίνουν ότι πίσω από τις κινήσεις που καταγράφονται από πλευράς Μόσχας υποκρύπτεται ένας επικίνδυνος αναθεωρητισμός που θυμίζει σε πολλά τις τουρκικές προκλήσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και ο "Αττίλας" ως ειρηνευτική δύναμη αποκαλείται από την Άγκυρα. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους συνομιλητές της ότι συντάσσεται με την Ευρώπη και θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή τακτική. 

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον η Ελλάδα δεν κινδυνεύει ενεργειακά από τη ρωσοουκρανική κρίση. Παρόλαυτα στελέχη που γνωρίζουν καλά την κατάσταση θεωρούν ότι όλα θα κριθούν από τη χρονική διάρκεια της κρίσης.  Σύμφωνα με πληροφορίες η χειρότερη εκδοχή που έχει εξεταστεί είναι η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό αέριο να διακοπεί 100%, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έλλειμμα στην τροφοδοσία, που θα είναι της τάξης του 10% έως 20%. Σε μία τέτοια περίπτωση το κενό θα καλυφθεί από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Παράλληλα η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με άλλες χώρε όπως η Αίγυπτος προκειμένου να υπάρξουν και εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, κάτι που συζητήθηκε και στο τετ α τετ που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της αφρικανικής χώρας Αλ Σίσι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ένωσης. 

Οι επιτελείς έχουν αναλύσει  επίσης ένα πιο ήπιο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι δραματικές εξελίξεις  πιθανόν να οδηγήσουν στον τερματισμό της σύνδεσης του φυσικού αερίου από  Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που εφόσον συμβεί δε θα προβληματίσει τελικά την Ελλάδα, μια και  η χώρα μας θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.