Ιταλία: Τον καθηγητή Τζιουζέπε Κόντε πρότειναν για πρωθυπουργό Λέγκα και Πέντε Αστέρια

Ιταλία: Τον καθηγητή Τζιουζέπε Κόντε πρότειναν για πρωθυπουργό Λέγκα και Πέντε Αστέρια

Ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας θα είναι ο καθηγητής νομικής Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο της χώρας, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

«O Tζουζέπε Κόντε είναι ένας μεγάλος επαγγελματίας, ο οποίος προέρχεται από περιφερειακή περιοχή της χώρας μας, χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα και μεγάλη ηθική ισχύ», τόνισε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, αναφερόμενος στην επιλογή των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα να τον επιλέξουν ως νέο πρωθυπουργό της κυβέρνησής τους.

«Θα είναι μια απρόβλεπτη κυβέρνηση, αλλά εκλεγμένη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ιταλία (...) σήμερα γεννιέται η Τρίτη Ιταλική Δημοκρατία», είπε ακόμα ο κ. Ντι Μάιο.

Από την πλευρά, του, ο γραμματέας της Λέγκας, Ματτέο Σαλβίνι, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα βάλει στο επίκεντρο της δράσης της την εργασία, την ασφάλεια και την μείωση των φόρων, εξερχόμενος από την συνομιλία του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Υπογράμμισε, δε, ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται», αλλά πρόσθεσε ότι «έστω και αν η χώρα θα σεβαστεί όσο γίνεται περισσότερο τις σχετικές δεσμεύσεις, η ιταλική οικονομική πολιτική θα αλλάξει, με κύριο στόχο την ανάπτυξη». «Θα είναι μια κυβέρνηση ελπίδας και του μέλλοντος, αλλά όχι υποχωρητική», κατέληξε ο γραμματέας της Λέγκα.

Το όνομα του 54χρονου καθηγητή νομικής Τζουζέπε Κόντε, είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από προχθές το βράδυ. Ο πρακτικά άγνωστος στην πολιτική σκηνή Κόντε, που έχει επιλέξει για τον λογαριασμό του στο Whatsapp τη γνωστή φράση του Τζον Κένεντι «κάθε μεγάλο επίτευγμα ξεκινά με την απόφαση να το προσπαθήσεις», κατάγεται από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας, είναι χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών.

Πλέον, αναμένεται η τυπική πρόσκληση του Ματαρέλα προς τον Κόντε, προκειμένου να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το πρόγραμμα της επικείμενης κυβέρνησης έχει γίνει ήδη γνωστό, με βάση το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, προκαλώντας έντονους πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, αλλά και αναταράξεις στις αγορές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι νωρίτερα σήμερα το επιτόκιο δανεισμού της Ιταλίας έφθασε σε υψηλό 3,5 ετών, ξεπερνώντας το 2,42% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος σχετικά με τον Κόντε, συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων για τον τομέα της δικαιοσύνης και ο Λουίτζι Ντι Μάιο τον είχε επιλέξει αρχικά -την παραμονή των εκλογών της 4ης Μαρτίου- ως μελλοντικό υπουργό Δημόσιας Διοίκησης στην κυβερνητική ομάδα που πρότεινε το κίνημά του.

Ο Κόντε έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Βιέννη, στο Παρίσι (Σορβόνη) και στη Νέα Υόρκη. Τους τελευταίους μήνες έχει υπογραμμίσει με έμφαση ότι στην Ιταλία πρέπει να καταργηθούν εκατοντάδες άχρηστοι νόμοι και να ενισχυθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς, μια από τις κύριες πληγές του κρατικού μηχανισμού. Τάσσεται, επίσης, υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Πριν συμπορευθεί με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ο Κόντε, όπως τονίζουν πολλοί ιταλοί σχολιαστές (και φέρεται να δήλωσε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι), είχε φιλική σχέση με την πρώην υπουργό υπεύθυνη για τις θεσμικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Η κύρια άποψή του Κόντε όμως είναι ότι «αποδεικνύεται χρήσιμο να κρίνουμε μια πολιτική δύναμη βάσει των θέσεών της για τα κύρια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες» και «ανάλογα με την ικανότητά της να επεξεργάζεται προγράμματα τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για τους πολίτες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ