Ιταλία: Χρειάζεται αίσθημα ευθύνης όσον αφορά την Λιβύη

Ιταλία: Χρειάζεται αίσθημα ευθύνης όσον αφορά την Λιβύη

Στην ανάγκη να επιδειχθεί αίσθημα ευθύνης σε ό,τι αφορά το μέλλον της Λιβύης αναφέρθηκαν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ενημερωτικές εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης Rai και του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού La7.

Κατά τις πηγές αυτές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι φέρεται να προσεγγίζει μια ενδεχόμενη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη υπό τον συντονισμό της Ρώμης «με μεγάλη προσοχή» διότι «πρόκειται για άκρως ευαίσθητη υπόθεση».

Η προτεραιότητα είναι να συγκροτηθεί λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σύμφωνα με σχολιαστές, η προσέγγιση του θέματος επηρεάζεται και από την δολοφονία, αυτή την εβδομάδα, δυο Ιταλών εργαζομένων οικοδομικής εταιρίας που είχαν απαχθεί τον Ιούλιο στην Λιβύη. Χθες Παρασκευή δυο συνάδελφοί τους που παρέμεναν στα χέρια των απαγωγέων, οι οποίοι συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), απελευθερώθηκαν έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των ιταλών δηλώνει αντίθετη σε κάθε μορφής στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη, ενώ την ξεκάθαρη αντίθεσή του έχει εκφράσει και ο πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ιταλία δεν μπορεί να εμπλακεί σε πόλεμο εξαιτίας των λαθών άλλων κρατών».

Πηγές στις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Ιταλίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην απόλυτα διχασμένη σήμερα Λιβύη θα σήμαινε, αυτόματα, την αύξηση του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων ισλαμιστών εξτρεμιστών στο ιταλικό έδαφος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ