Ιστορική απόφαση από τη Fed – Αύξησε το επιτόκιο κατά 0,25%

Ιστορική απόφαση από τη Fed – Αύξησε το επιτόκιο κατά 0,25%

Photo by Mark Wilson/Getty Images/Ideal Image

Σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και διαμορφώνει το εύρος του αμερικανικού επιτοκίου μεταξύ 0,25%-0,5%, από 0%-0,25% προηγουμένως.

Το εύρος της αύξησης ήταν αντίστοιχο των εκτιμήσεων της αγοράς.

Η Federal Open Market Committee της Fed σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η επιτροπή κρίνει ότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας φέτος, και είναι λελογισμένα αισιόδοξη ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί, μεσοπρόθεσμα, προς τον στόχο του 2%».

Διευκρινίζει παράλληλα ότι προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων «δεδομένων των οικονομικών προοπτικών και, αναγνωρίζοντας τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου τέτοιες αποφάσεις να επηρεάσουν τα μελλοντικά οικονομικά αποτελέσματα».

Η σημερινή απόφαση της Fed τερματίζει μια άνευ προηγουμένου περίοδο μηδενικών επιτοκίων, τα οποία αποτέλεσαν μέρος των προσπαθειών των αμερικανικών αρχών να δώσουν ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ, μετά την καταστροφική χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Πηγή γραφήματος: fxstreet.com

Υπενθυμίζεται ότι η FOMC είχε μειώσει το επιτόκιο κοντά στο 0% το Δεκέμβριο του 2008, τρεις μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Εδώ και καιρό, η διοίκηση της Fed είχε προϊδεάσει για την πρόθεσή της τις αγορές, οι οποίες  σε μεγάλο βαθμό είχαν προεξοφλήσει τη σημερινή κίνηση.

Όπως σχολιάζουν ξένοι αναλυτές, με αφορμή τη διατύπωση της σημερινής απόφασης της FOMC, οι traders ενισχύουν τα "στοιχήματά" τους για περαιτέρω -σταδιακή- άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων εντός του 2016.

Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται πιθανή μία ακόμα αύξηση μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους και, συνολικά, αναμένονται τρεις αυξήσεις πριν το τέλος της επόμενης χρονιάς.

"Το τέλος μιας έκτακτης περιόδου"

"Η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί το τέλος μιας έκτακτης περιόδου 7 ετών κατά την οποία το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων??βρισκόταν κοντά στο μηδέν για να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας από τη χειρότερη οικονομική κρίση και ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση», δήλωσε η Janet Yellen στην έναρξη της συνέντευξης Tύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων.

«Με την οικονομία να αποδίδει καλά και την πρόβλεψη πως θα συνεχίσει να το κάνει, η επιτροπή έκρινε ότι η μέτρια αύξηση επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι πλέον κατάλληλη, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και μετά την αύξηση αυτή, η νομισματική πολιτική παραμένει διασταλτική» είπε η κ. Υellen θέλοντας να τονίσει ότι ναι μεν η οικονομία έχει βελτιωθεί αλλά είναι αρκετά αδύναμη ώστε να χρειάζεται να είναι το επιτόκιο σε χαμηλό επίπεδο.

"Μέχρι σήμερα φέτος, συνολικά 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην αμερικανική οικονομία και τους τελευταίους 3 μήνες έχουν προστεθεί κατά μέσο όρο 208.000 ανά μήνα." επισήμανε για να δώσει την εικόνα της αγοράς εργασίας που ενισχύεται συνεχώς.

"Ο αντίκτυπος της απόφασης θα έχει ετεροχρονισμένο αντίκτυπο"

H κ. Yellen επεσήμανε πως δεν ήταν η αξιοπιστία της Fed αλλά τα οικονομικά δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση αύξησης των επιτοκίων. Υπενθύμισε πως κατά την προηγούμενη συνεδρίαση τον Οκτώβριο, η Fed αποφάσισε πως η αύξηση των επιτοκίων θα συζητηθεί στην επόμενη και πολλοί «σκεπτικιστές» ανέφεραν πως η Κεντρική Τράπεζα αυτό-εγκλωβίστηκε.

Από τότε τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ ήταν ανάμικτα. Αρκετά καλά στον τομέα της απασχόλησης, αξιοπρεπή στον κλάδο των υπηρεσιών αλλά «απαίσια» στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η κ. Yellen υποστήριξε πως η αύξηση των επιτοκίων έχει θα έχει ετεροχρονισμένο αντίκτυπο. Στόχος της Fed είναι η κατάσταση της οικονομίας σε εννέα μήνες από σήμερα.

 

"H Fed θα εξετάσει και το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων αν χρειαστεί"

Η κ. Yellen απέφυγε να ξεκαθαρίσει πως για να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων η Fed, θα πρέπει να αυξηθεί ο πληθωρισμός. Υποστήριξε πως αν η Fed κρίνει πως ο πληθωρισμός δεν θα αυξηθεί, δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται μόνο στις αναγνώσεις των οικονομικών εκθέσεων.

Παράλληλα υποστήριξε πως η Fed θα μπορούσε να εξετάσει και το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων εάν η οικονομία το χρειαζόταν.

"Οι αναδυόμενες αγορές μπορούν να διαχειριστούν την αύξηση"

Αναφερόμενη στην πτώση των τιμών του πετρελαίου η επικεφαλής της Fed δεν έκρυψε ότι έχει εκπλαγεί για την περαιτέρω πτωτική τάση αλλά ανέφερε ότι όταν σταθεροποιηθούν ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αυξάνεται.

Για τις αναδυόμενες αγορές είπε πως βρίσκονται πλέον σε ισχυρότερη κατάσταση από ότι στη δεκαετία του 90 και μπορούν να διαχειριστούν αυτή την αύξηση των επιτοκίων.