Ιρανικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τη σύλληψη του ακτιβιστή, Αμπάς Ενταλάτ

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τη σύλληψη του ακτιβιστή, Αμπάς Ενταλάτ

Ένας Ιρανοβρετανός πανεπιστημιακός και ακτιβιστής ο Αμπάς Ενταλάτ συνελήφθη στο Ιράν, μετέδωσε σήμερα ένα πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, κατηγορώντας τον για κατασκοπεία.

Λίγο νωρίτερα στο Λονδίνο το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε «άμεσα πληροφορίες» από το Ιράν σχετικά με τον Ενταλάτ, μετά τις αναφορές για τη σύλληψή του.

Καθηγητής πληροφορική στο Imperial College του Λονδίνου, αυτός ο ακτιβιστής συνελήφθη στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με το Κέντρο Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν (CHRI), το οποίο έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, το οποίο πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, επιβεβαίωσε σήμερα τη σύλληψή του. «Πρόσφατα συνελήφθησαν μέλη ενός δικτύου που συνδέεται με τη Βρετανία», επεσήμανε μια μη κατονομαζόμενη πηγή την οποία επικαλείται το Fars.

Το πρακτορείο ανέφερε το όνομα του Ενταλάτ μεταξύ των συλληφθέντων, όμως δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με το CHRI, ο Ενταλάτ συνελήφθη στο σπίτι του στην Τεχεράνη από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Δεν διευκρίνισε τους λόγους της σύλληψής του.

«Ζητάμε άμεσα πληροφορίες από τις ιρανικές αρχές μετά τις αναφορές που κάνουν λόγο για τη σύλληψη ενός πολίτη με διπλή υπηκοότητα, ιρανική και βρετανική», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί Ιρανοβρετανοί έχουν συλληφθεί στο Ιράν, το οποίο δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα.

Η πιο γνωστή υπόθεση είναι αυτή της Ναζανίν Ζαγαρί- Ράτκλιφ, μιας εργαζόμενης στο ίδρυμα Thomson Reuters η οποία συνελήφθη πριν από δύο χρόνια και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2009, κάτι που η ίδια αρνείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ