ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Obama ίσως επισκεφθεί την Κούβα το 2016

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Obama ίσως επισκεφθεί την Κούβα το 2016

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κούβα μέσα στο 2016, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι απλοί πολίτες της χώρας αυτής να απολαύουν περισσότερες ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην υπηρεσία ειδήσεων της διαδικτυακής πύλης Yahoo! και δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο Obama τόνισε πως έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση του Raul Castro πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος σε αυτό το πεδίο, είναι απίθανο να επισκεφτεί την χώρα έως την λήξη της προεδρικής του θητείας, παρά την ιστορική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, νωρίτερα φέτος.

«Έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισκεφτώ την Κούβα, αλλά πιστεύω πως οι συνθήκες πρέπει να είναι κατάλληλες», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Και αυτό που έχω πει στην κυβέρνηση της Κούβας είναι πως "εάν, πράγματι, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παρατηρούμε κάποια πρόοδο στις ελευθερίες και στις δυνατότητες των απλών Κουβανών, θα το ήθελα να πραγματοποιήσω επίσκεψη ως ένα τρόπο επισήμανσης αυτής της προόδου"», πρόσθεσε στη συνέντευξή του στο Yahoo! News.

«Εάν κάνω επίσκεψη στην Κούβα, τότε μέρος της συμφωνίας είναι ότι θα μπορώ να μιλήσω με όλους», συμπλήρωσε ο Obama. «Έχω κάνει ξεκάθαρο στις απευθείας συζητήσεις μου με τον πρόεδρο Κάστρο ότι θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε εκείνους που επιθυμούν να διευρύνουν την ελευθερία της έκφρασης μέσα στην Κούβα», πρόσθεσε.

Στην συνέντευξη, που παραχώρησε στην επέτειο της ανακοίνωσης ότι η Αβάνα και η Ουάσιγκτον θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, ο Αμερικανός πρόεδρος παράλληλα υπεραμύνθηκε των προσπαθειών του να κλείσει την στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα, αλλά επισήμανε ότι η βάση είναι απίθανο να επιστραφεί στην Αβάνα σύντομα, τονίζοντας –απαντώντας σε ερώτηση– πως η απόφαση για την επιστροφή της βάσης πιθανό να ληφθεί από μια μελλοντική κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, υπεραμύνθηκε την απόφαση της κυβέρνησης και την απελευθέρωση των κρατουμένων που κρατούνταν εκεί και ανέφερε πως θα υπάρχουν στρατηγικά οφέλη στο κλείσιμο της βάσης.

Παρά την προεκλογική του δέσμευση για το κλείσιμο των φυλακών –που δημιουργήθηκαν για την κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου– ο Obama έχει βρεθεί αντιμέτωπος με σθεναρή αντίσταση στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, για την μεταγωγή των κρατουμένων, ειδικά σε φυλακές στο έδαφος των ΗΠΑ. Σήμερα, στο Γκουαντάναμο βρίσκονται 107 κρατούμενοι, από περίπου 600 στο παρελθόν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει πως μπορεί η στρατιωτική φυλακή να κλείσει πριν από την λήξη της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2017, εντούτοις δεν έχει υποβάλει στο Κογκρέσο κάποιο σχέδιο ή χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της βάσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ