Ινδία: Επαναλειτουργεί το διεθνές αεροδρόμιο της Τσενάι

Ινδία: Επαναλειτουργεί το διεθνές αεροδρόμιο της Τσενάι

Άνοιξε εκ νέου σήμερα το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ταμίλ Ναντού στη νότια Ινδία, του κρατιδίου που καταστράφηκε εδώ και σχεδόν ένα μήνα από τις πλημμύρες οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τσενάι, παλαιότερα γνωστής ως Μαντράς, της πρωτεύουσας του παράκτιου αυτού κρατιδίου, έκλεισε την Τετάρτη, όταν οι πίστες του πλημμύρισαν έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις.

Η Ινδία πλήττεται από πλημμύρες κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

«Οι πίστες του αεροδρομίου δεν έχουν υποστεί ζημιά. Έμειναν κάτω από το νερό για αρκετές μέρες, αλλά τώρα έχουν καθαρίσει», δήλωσε ο υπουργός Αεροπορίας Μαχές Σάρμα. «Τα αεροπλάνα της γραμμής θα επαναλάβουν τις πτήσεις τους».

Χιλιάδες άνθρωποι διασώθηκαν με πλοία ή μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο από τις στέγες των πλημμυρισμένων σπιτιών τους όπου είχαν καταφύγει.

Μεγάλο μέρος της Τσενάι, μιας πόλης τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, έχει πλημμυρίσει. Τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας υπέστησαν επίσης ζημιές.

Χιλιάδες διασώστες και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην πόλη για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς και να διανείμουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Εκπρόσωπος του στρατού, ο συνταγματάρχης Ροχάν Αναντ, δήλωσε ότι οι στρατιώτες «διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης, νερό και τρόφιμα σε 20.000 πληγέντες».

Ωστόσο, η βροχή δεν έχει κοπάσει. Σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην πόλη, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να καθαρίσουν τους δρόμους που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι οι πλημμύρες αυτές που άρχισαν στις 9 Νοεμβρίου είναι πιθανότατα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η έλλειψη συνοχής του πολεοδομικού σχεδιασμού μάλλον επιδείνωσε την κατάσταση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ