Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Έξι άνδρες του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης σκοτώθηκαν χθες στη Βεγγάζη, σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και σε μια έκρηξη νάρκης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων LANA.

«Πέντε στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι που διαπράχθηκε από τις τρομοκρατικές οργανώσεις στον τομέα της Χαουάρι, ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε όταν εξερράγη νάρκη στη Σίντι Φάρατζ», ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο έναν αξιωματικό του στρατού.

Στη Λιβύη την εξουσία διεκδικούν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μια στην Τρίπολη, που έχει σχηματιστεί από μια συμμαχία ένοπλων οργανώσεων, και άλλη μια, στο Τομπρούκ, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του βομβιστή-καμικάζι στη Βεγγάζη, υποστηρίζοντας ότι είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άνδρες και ότι στόχος της ενέργειας ήταν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, σύμφωνα με τον ιστότοπο SITE, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση της δραστηριότητας των τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ απέσπασαν από τους τζιχαντιστές ένα από τα σημαντικότερα προπύργιά τους στη Βεγγάζη αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ στη Σαμπράτα, κοντά στην Τρίπολη, η Φατζρ Λίμπια («Αυγή της Λιβύης»), η συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων που σχημάτισε τη μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση, εξεδίωξε τους τζιχαντιστές που είχαν εισβάλει στην πόλη, μία ημέρα μετά τη σύλληψη του επικεφαλής του ΙΚ σε αυτήν την πόλη. Συνελήφθησαν πολλά μέλη της οργάνωσης, κυρίως Τυνήσιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Η επιχείρηση στη Σαμπράτα έγινε τρεις ημέρες μετά την εισβολή τζιχαντιστών στο κέντρο της πόλης, το οποίο κατέλαβαν για μερικές ώρες, πριν απωθηθούν. Τουλάχιστον 18 άνδρες της Φατζρ Λίμπια έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εισβολής του ΙΚ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ