'Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»: Οδύνη για την απώλεια του Χέλμουτ Σμιτ

'Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»: Οδύνη για την απώλεια του Χέλμουτ Σμιτ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια του Χέλμουτ Σμιτ, ενός μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη. Ο Σμιτ υπήρξε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982 κατά την κρίσιμη περίοδο της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αν και ο Σμιτ ανήκε σε διαφορετικό πολιτικό στρατόπεδο από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τους δύο άνδρες συνέδεε στενή σχέση φιλίας, αλληλοεκτίμησης και εμπιστοσύνης.

Οι δυο ηγέτες συνυπέγραψαν την Τελική Πράξη του Ελσίνκι για την ασφάλεια και τη συνεργασία, σε μια Ευρώπη που παρέμενε διαιρεμένη ανάμεσα σε δύο συνασπισμούς. Στη συνέχεια, συνεργάστηκαν στενά για την ταχεία ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ο ίδιος ο Σμιτ επαναλάμβανε συχνά την πίστη του στη συμμετοχή της Ελλάδας σε μια ενωμένη Ευρώπη, όπως έπραξε και πρόσφατα, στη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, μη διστάζοντας ακόμα και να επικρίνει την ηγεσία της χώρας του.

Ο Σμιτ συνδύασε με μεγάλη επιτυχία τον ρεαλισμό με τον ιδεαλισμό στην πολιτική πράξη. Η εναντίωσή του σε κάθε είδους ολοκληρωτισμό και η απαρέγκλιτη πίστη του στην ευρωπαϊκή ιδέα θωράκισαν τη Δυτική Ευρώπη και προετοίμασαν τον θρίαμβο των ιδεωδών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το 1989. Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Χέλμουτ Σμιτ έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας που ήξερε να συνδέει το συμφέρον της πιο ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας, της Γερμανίας, με το ευρύτερο συμφέρον της Ευρώπης. Η κληρονομιά του αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για όλες τις ηγεσίες της σημερινής Ευρώπης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ