Η πρεμιέρα της εστίασης και το επόμενο μεγάλο ορόσημο του τουρισμού

Η πρεμιέρα της εστίασης και το επόμενο μεγάλο ορόσημο του τουρισμού

Η πρεμιέρα σήμερα της εστίασης αποτελεί πρώτο μεγάλο στοίχημα στην οικονομία για το επόμενο δίμηνο. Η «ζωή» που ξαναπαίρνει μετά από έξι μήνες αναστολής λειτουργίας, ο πλέον χτυπημένος ίσως κλάδος από την πανδημία, αποτελεί το πρώτο ορόσημο για την πλήρη επιστροφή της οικονομίας. 

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων υπό ένα αυστηρό πλαίσιο μέτρων και η πιθανή διεύρυνση του ωραρίου από τις 15 Μαΐου, όταν και θα ανοίξει ο τουρισμός, όπως προανήγγειλε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στέλνει το πρώτο έμπρακτο σήμα ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι περιθώριο για πισωγύρισμα στον τομέα του ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης δεν υπάρχει, γι’ αυτό και κάθε επόμενο βήμα θα γίνει προσεκτικά, τηρώντας συγκεκριμένα μέτρα, δηλαδή με ωράριο λειτουργίας προς το παρόν έως τις 22:45, χωρίς μουσική και αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.

Τα πάντα θα κριθούν από αυτό, δηλαδή την συμμόρφωση με τα μέτρα, αφού στο σκέλος της στήριξης, τα 330 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να προμηθευτούν με πρώτες ύλες, έχουν λειτουργήσει ως μια απαραίτητη «ένεση», τουλάχιστον για την μεταβατική αυτή περίοδο.

Το επόμενο στοίχημα είναι σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα και αφορά την 15η Μαΐου και το άνοιγμα του τουρισμού. Στο ερώτημα κατά ποιο είναι το μέχρι τώρα επίπεδο των κρατήσεων, σαφής εικόνα θα υπάρχει τις αμέσως επόμενες ημέρες, ωστόσο η εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι το φετινό καλοκαίρι θα ανοίξει η πλειονότητα των ξενοδοχείων, καθώς και ότι η φετινή σεζόν θα επιμηκυνθεί τουλάχιστον ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Η «επίσημη πρεμιέρα» της τουριστικής σεζόν σε δύο εβδομάδες θα γίνει όπως έχει δηλώσει στο liberal η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαρακάκη, με βασικούς άξονες, την είσοδο ταξιδιωτών με όρο να είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε να έχουν αρνητικό τεστ ή πιστοποιημένη ανάρρωση από Covid, το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, το σύστημα δειγματοληπτικών ελέγχων EVA, την πρόβλεψη για περιορισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ξενοδοχεία Covid και την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Στο μέτωπο της υγείας τα δεδομένα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Μέχρι και το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό συνολικά 130.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και 70.000 πολίτες 40-44 ετών. Τα πλέον των 400.000 ραντεβού που έκλεισαν μέσα σε μερικά μόνο 24ωρα, χωρίς να υπολογίζονται αυτά για την ομάδα 44-49 ετών, όπου πλατφόρμα άνοιξε το Μεγαλο Σαββατο, τα νέα εμβολιαστικά κέντρα που θα προστεθούν τον Μάιο και οι πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί, συνιστούν το πλέον ισχυρό οπλοστάσιο στην μάχη κατά του Covid.

Στόχος είναι την Τετάρτη του Πάσχα οι εμβολιασμοί να φτάσουν τους 95.000, ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα αναμένεται να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού της ομάδας 18-30 ετών, που αριθμεί 1,5 εκατομμύριο.

Τα μέτρα για την εστίαση

Επιστρέφοντας στην εστίαση, η σχετική ΚΥΑ έχει ισχύ έως την επόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου και μεταξύ άλλων προβλέπει ότι κάθε μια από τις σχετικές δραστηριότητες (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, πλην φοιτητικών εστιατορίων) είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Η λειτουργία απαιτεί την τήρηση των παρακάτω προϋποθέσεων : 

α) Ανοιγμα αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) Λειτουργία χωρίς μουσική και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

- Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

- Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

- Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ' οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

- Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery)

Διαβάστε ακόμα:

Αδ. Γεωργιάδης: Ανοίγουμε την εστίαση, αλλά ο ιός δεν έχει φύγει

Κ. Σακελλαροπούλου για άνοιγμα εστίασης: Ξαναζούμε μικρές χαρές της καθημερινότητας

Η κίνηση στα καταστήματα εστίασης μετά από 6 μήνες με κατεβασμένα ρολά