Η ΟΛΜΕ, τα πρότυπα σχολεία και ο συνδικαλισμός που ξεπερνά κάθε όριο

Η ΟΛΜΕ, τα πρότυπα σχολεία και ο συνδικαλισμός που ξεπερνά κάθε όριο

Η υπουργός Παιδείας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, το θέμα που εγείρεται όμως με αφορμή τη στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ για την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να μη γίνουν οι εξετάσεις εισαγωγής μαθητών στα πρότυπα σχολεία υπερβαίνει κάθε όριο και το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο εκπαιδευτικοί, πολιτικά κόμμα και πολίτες συμφωνούν με αυτή την εξέλιξη.

Ταυτόχρονα η στάση αυτή δείχνει και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τους επαγγελματίες συνδικαλιστές και την αίσθηση ότι συγκυβερνούν που δημιουργήθηκε τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Περίπου 13.600 είναι οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία. Όμως η ΟΛΜΕ… διαφωνεί. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών δηλαδή δεν θέλουν τα πρότυπα σχολεία. Και αφού δεν τα θέλουν εξήγγειλαν μια στάση εργασίας για τις ώρες που έχει προγραμματιστεί να γίνουν αυτές τη Δευτέρα. Οι ίδιοι δηλώνουν πως δεν εκτελούν απλά ένα επάγγελμα αλλά ένα λειτούργημα μόνο που το να μετέχεις κάθε τρόπο ώστε να μη γίνουν εξετάσεις στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ εκφεύγει της λογικής.

Και στο σημείο αυτό το ερώτημα είναι αν οι εκπαιδευτικοί συναινούν στο σύνολό τους να δημιουργούνται τέτοιες διαδικασίες που εκθέτουν τους ίδιους έναντι των πολιτών. Διαδικασίες που έρχονται να προστεθούν στα πρόσφατα περιστατικά όταν και χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να μην απεργήσουν κατά την 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

Η απεργία αυτή όμως δεν αφορά μόνο τα πρότυπα σχολεία για το οποία οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν με τη λειτουργία τους. Συνδέεται και με τη δεδηλωμένη θέση της σημερινής κυβέρνησης να προωθήσει την αξιολόγησή στο χώρο της Παιδείας δημιουργώντας της προϋποθέσεις που απαιτούνται σε έναν κλάδο άμεσα συνδεδεμένο με τη μορφωτική εξέλιξη των νέων γενεών σε μια εποχή που διαρκώς αλλάζει και τρέχει με απίστευτους ρυθμούς.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Και ουδείς δύναται να αποκλείσει το ενδεχόμενο η εν λόγω στάση εργασίας να αποτελεί και μια προειδοποίηση. Μόνο που αφορά πάντως από 13.600 παιδιά και τις οικογένειες τους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα των πρότυπων σχολείων.

Τα περί ταξικών διαφορών πέφτουν στον κάλαθο των αχρήστων όταν η εισαγωγή γίνεται όχι με οικονομικά κριτήρια για τους έχοντες τη δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους στοιχεία ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά με εξετάσεις.

Διαβάστε Περισσότερα