Η A. Merkel προηγείται με 15 μονάδες, αλλά ο M. Schulz εξακολουθεί να ελπίζει

Η A. Merkel προηγείται με 15 μονάδες, αλλά ο M. Schulz εξακολουθεί να ελπίζει

Συντριπτικά είναι για τους Σοσιαλδημοκράτες και τον υποψήφιό τους, Martin Schulz, τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Στην τελευταία από αυτές, του ινστιτούτου Emnid που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκεντρώνουν το 38% στην πρόθεση ψήφου και προηγούνται με 14 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του συγκυβερνώντος -ακόμη- SPD, που περιορίζεται στο 24%.

Μάλιστα, η προβολή των δημοσκοπήσεων και των τάσεων του εκλογικού σώματος δείχνει ότι είναι ολοένα πιο πιθανό το σενάριο συγκρότησης ενός κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στην CDU/CSU και τους φυσικούς της συμμάχους, τους Φιλελεύθερους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη συμμετοχής του SPD.

Παρ'' όλα αυτά, ο Schulz όχι απλώς συνεχίζει να ελπίζει, αλλά μοιάζει και να θέτει όρους για μια ενδεχόμενη νέα πολιτική συνεργασία του κόμματός του με την Angela Merkel. «Δεν είμαι αντίθετος σε έναν μεγάλο συνασπισμό υπό την ηγεσία μου», δήλωδε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Berlin Direkt του ZDF που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.

«Οι ομοσπονδιακές εκλογές δεν έχουν κριθεί ακόμη», υπογράμμισε  «Πιστεύω ότι έχω καλές πιθανότητες να ηγηθώ της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι «αξίζει να κάνει κανείς προεκλογικό αγώνα μέχρι και το τελευταίο λεπτό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την προαναφθείσα δημοσκόπηση του Emnid, στην τρίτη θέση παραμένει το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 10%, ενώ την τέταρτη μοιράζονται οι Φιλελεύθεροι (FDP) και το εθνολαϊκιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)» με 8% έκαστο. Στην 6η θέση καταποντίζονται πλέον οι Πράσινοι (Grune) που με 7% πλησιάζουν όλο και περισσότερο το εκλογικό όριο του 5%.