Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 ετών και στους άνω των 65 ετών
Έκτακτη ενημέρωση ΕΟΔΥ

Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 ετών και στους άνω των 65 ετών

Για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού ενημέρωσαν σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης και ο α’ αντιπρόεδρος αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Οι δύο επιστήμονες παράθεσαν στοιχεία για την κατάσταση της πανδημίας Covid-19 στη χώρα και εξήγησαν ποιοι δείκτες θεωρούνται κρίσιμοι στη φάση, την οποία βρισκόμαστε.

Σαρώνουν την Ευρώπη οι παραλλαγές του κορονοϊού, η Όμικρον και οι ΒΑ4 και ΒΑ5, ανέφερε ο Θεοκλής Ζαούτης στην αρχή της ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο», όσον αφορά τα ποσοστά κρουσμάτων και θετικότητας, καθώς οι μολύνσεις παρουσιάζουν ισχυρή ανοδική πορεία, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 - 24 ετών, αλλά και στους άνω των 65 ετών. 

«Βλέπουμε αύξηση και στα ποσοστά θετικότητας, βάσει του αριθμού των τεστ που διεξάγει κάθε κράτος» σημείωσε, χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμό σε ΕΕ. Αναφερόμενος στις δυο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, η Ελλάδα είναι πάνω από 50% της μετάλλαξης.

Σε έκτακτη ενημέρωση του οργανισμού οι ειδικοί τόνισαν ότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, ενώ η αύξηση στις άλλες ηλικιακές ομάδες είναι σταθερή. Όσον αφορά τις επαναλοιμώξεις και σε αυτές καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλίων στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων. Όπως ανέφερε  στα προηγούμενα επιδημικά κύματα μέσα σε 12 με 15 ημέρες από τα αυξημένα κρούσματα αποτυπωνόταν η αύξηση στις ΜΕΘ και πλέον έχουν παρέλθει 28 ημέρες από την αρχή της έξαρσης, χωρίς να καταγράφεται αύξηση στις εισαγωγές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό νοσηλειών για την ώρα δεν είναι τόσο υψηλό ώστε να χρωματιστεί με «κόκκινο» χρώμα ο συγκεκριμένος επιδημιολογικός δείκτης και συμπλήρωσε ότι και στις ΜΕΘ είναι καλή η εικόνα στην Ελλάδα, καθώς οι εισαγωγές είναι λίγες. Επίσης αυτό που παρατηρείται, επίσης, είναι η αύξηση των επαναλοιμώξεων.

Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. 

Ο Καθηγητή Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής ανέφερε ότι οι περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων είναι τα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου, η Κρήτη και η Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000 και ο δείκτης  αναπαραγωγής στο 1,3. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι θα εξεταστεί η σύσταση για τη χρήση της μάσκας από δω και πέρα.