Η Κίνα απορρίπτει την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για τη Nότια Σινική Θάλασσα

Η Κίνα απορρίπτει την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για τη Nότια Σινική Θάλασσα

Η κινεζική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα ότι προχώρησε στη δημοσίευση “λευκής βίβλου” υπό το γενικό τίτλο: “ H Κίνα παραμένει στη θέση επίλυσης των διαφορών της με τις Φιλιππίνες για τη Νότια Σινική Θάλασσα μέσω διαπραγματεύσεων”.

Το Πεκίνο εμμένει στη θέση του, για την επίλυση των προβλημάτων περιφερειακών διεκδικήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα μέσω διαπραγματεύσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, που δικαίωσε την προσφυγή των Φιλιππίνων.

Ωστόσο, η αντίδραση της κυβέρνησης στη Μανίλα, αξιολογείται ως ψύχραιμη και συγκρατημένη, καθώς η προσφυγή είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Τσανγκ Γουάν Κουάν δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα δε θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η δήλωση του Κινέζου ΥΠΑΜ έγινε στη διάρκεια της συνάντησής του με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δε θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση, τόνισε ο Τσανγκ.

Από την πλευρά της, η Μογκερίνι δήλωσε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, ενώ η ίδια ελπίζει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ασφάλειας με το Πεκίνο. Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Νότια Σινική Θάλασσα, η Μογκερίνι τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσής του.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι "έχει το δικαίωμα" να κηρύξει ζώνη εναέριας αναγνώρισης

Το Πεκίνο "έχει το δικαίωμα" να κηρύξει "ζώνη εναέριας αναγνώρισης" στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση. "Η ενδεχόμενη ανάγκη κήρυξης ζώνης εναέριας αναγνώρισης στη Νότια Σινική Θάλασσα εξαρτάται από το επίπεδο απειλής το οποίο υφιστάμεθα", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λιού Ζενμίν στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ