Η ήττα στην Τζόρτζια και η αμφισβήτηση της ηγεμονίας Τραμπ

Η ήττα στην Τζόρτζια και η αμφισβήτηση της ηγεμονίας Τραμπ

Μία πολύ σημαντική εκλογική αναμέτρηση έλαβε χώρα προ ημερών στις ΗΠΑ η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη, τόσο λόγω των τραγικών συμβάντων στο Τέξας όσο και επειδή η Ευρώπη δεν δείχνει να πολυκαταλαβαίνει τη σημασία των εξελίξεων εντός του ρεπουμπλικανικού κόμματος. 

Στην πολιτεία της Τζόρτζια, μία πολύ σημαντική συντηρητική πολιτεία που κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές και που έδωσε στους δημοκρατικούς το πολυπόθητο 50-50 στη Γερουσία λίγες εβδομάδες μετά, πραγματοποιήθηκαν οι προκριματικές εκλογές για τα σημαντικότερα πολιτειακά και ομοσπονδιακά αξιώματα. Ο νυν κυβερνήτης Μπράιαν Κέμπ και ο Γραμματέας Μπράντ Ράφενσπέργκερ ήταν τα δύο κεντρικά πρόσωπα της αναμέτρησης. Και οι δύο δέχθηκαν τεράστια πίεση από τον Τραμπ και το ευρύτερο περιβάλλον του όταν στις εκλογές του 2020 προσπαθούσε να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι πιέσεις αυτές δεν πρέπει να υποτιμηθούν σε καμία περίπτωση. Ήταν συνεχείς, ισχυρές και είχαν την πλήρη στήριξη του τέως προέδρου και μεγάλου ηττημένου των εκλογών. Όμως, ο Κεμπ και ο Ράφενσπέργκερ αντί να ενδώσουν στις πιέσεις του μηχανισμού Τραμπ, έδειξαν αξιοθαύμαστη ακεραιότητα, νηφαλιότητα και πατριωτισμό προστατεύοντας την τιμή της πολιτείας τους και της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ο Τραμπ, γνωστός για την εκδικητικότητά του, περίμενε πώς και πώς τις προκριματικές της περασμένης Τρίτης για να δώσει στους δύο «αποστάτες» ένα ηχηρό μάθημα, μία τρανταχτή προειδοποίηση που θα εξέπεμπε το μήνυμα πως η κυριαρχία του στο ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν, ανεξάρτητα από το αξίωμα ή τη διαδρομή του.

Έτσι, ο τέως πρόεδρος επένδυσε στους αντιπάλους των δύο ισχυρών ανδρών της Τζόρτζια τεράστια ποσά, μίλησε σε προεκλογικές εκδηλώσεις τους, και κινητοποίησε όλους τους φανατικούς οπαδούς του υπέρ τους. Μάλιστα, ο αντίπαλος του Κεμπ, πρώην γερουσιαστής Ντέιβιντ Περντιού, έλαβε από τον Τραμπ τη μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από όλους τους ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματός τους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022. Τόσο σημαντική ήταν η ήττα του Κεμπ για τον τέως πρόεδρο.

Στον αντίποδα, ο τέως αντιπρόεδρος Πενς επέλεξε να τοποθετηθεί στο πλευρό του κυβερνήτη Κεμπ, αψηφώντας τον Τραμπ και δίνοντας μία επιπρόσθετη διάσταση στον εμφύλιο πόλεμο που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια στο συντηρητικό κόμμα της Αμερικής. 

Οι προκριμματικές της Τρίτης, με όλο αυτό το πλούσιο παρασκήνιο, ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της δεξιάς στην Αμερική. Το αποτέλεσμα; Παταγώδης αποτυχία του Τραμπ! Τόσο ο Κεμπ όσο και ο Ράφενσπέργκερ νίκησαν άνετα τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους και κατά πάσα θα επανεκλεγούν το Νοέμβριο. Ο Κεμπ συνέτριψε τον Περντιού μαζεύοντας το 74% των ψήφων (έναντι 22%) ενώ ο Ράφενσπέργκερ, στον οποίο ανήκε διοικητικά η διεξαγωγή των εκλογών, κέρδισε με 52%. 

Δύο είναι τα κύρια συμπεράσματα από την Τζόρτζια: Η ηγεμονία του Τραμπ αμφισβητείται πλέον ανοιχτά και οι ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι δείχνουν να επανακτούν την ηθική τους πυξίδα μετά από αρκετά χρόνια.

* Ο Αλέξανδρος Σκούρας είναι πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ