Η ιρλανδική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τη F. Fitzgerald

Η ιρλανδική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τη F. Fitzgerald

Ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας τόνισε σήμερα ότι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Frances Fitzgerald δεν θα πρέπει να παραιτηθεί και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να χαίρει της στήριξης του κόμματός της.

«Σίγουρα δεν υπάρχει ανάγκη να παραιτηθεί, η θέση του Fine Gael παραμένει ίδια και η θέση της αντιπροέδρου παραμένει ίδια», υπογράμμισε ο Simon Harris στους δημοσιογράφους κατευθυνόμενος σε συνάντηση των υπουργών του κόμματος.

Ωστόσο, άλλα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael δήλωσαν ότι η Fitzgerald δέχεται έντονες πιέσεις να παραιτηθεί προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Η Ιρλανδία βρίσκεται στα πρόθυρα πρόωρων εκλογών αφού το αντιπολιτευόμενο κόμμα Fianna Fail, στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Leo Varadkar, ζήτησε την αποπομπή της αντιπροέδρου με αφορμή τον τρόπο που εκείνη χειρίστηκε μια νομική υπόθεση που αφορά έναν αστυνομικό, καταμηνυτή ατασθαλιών, το 2015.

Η κρίση έχει ρίξει βαριά τη σκιά της στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί για το Brexit τον επόμενο μήνα, στη διάρκεια της οποίας η Ιρλανδία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, λέγοντας στους ηγέτες της ΕΕ αν πιστεύει ότι έχουν σημειωθεί αρκετές πρόοδοι για τα μελλοντικά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας, χώρας μέλους του μπλοκ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πρωτοσέλιδα των Irish Times, Irish Examiner και Irish Independent επικαλούνταν ανώνυμους βουλευτές και υπουργούς της κόμματος Fine Gael του Varadgar, οι οποίοι δήλωναν πως η Fitzgerald  πρέπει να παραιτηθεί.

Ένας υπουργός, που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του, επεσήμανε ότι ανώτεροι υπουργοί πρόκειται να συναντηθούν σήμερα το πρωί και ότι η Fitzgerald δέχεται έντονες πιέσεις από το κόμμα της να παραιτηθεί.

Ένας άλλος βουλευτής το επιβεβαίωσε.

Το Fianna Fail έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής της κυβέρνησης σήμερα στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), αν δεν παραιτηθεί η Fitzgerald . Η ίδια εξακολουθεί να αρνείται, παρά τη δημοσιοποίηση χθες Δευτέρα νέων εγγράφων που αφορούν στον τρόπο που αντιμετώπισε την υπόθεση με τον αστυνομικό.

Η Fitzgerald είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θυμάται να έχει λάβει τον Μάιο του 2015 ένα μέιλ στο οποίο αναφερόταν λεπτομερώς η προσπάθεια να πληγεί το κύρος ενός αστυνομικού καταμηνυτή ατασθαλιών. Όμως νέα αλληλογραφία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα έδειξε ότι η Fitzgerald έλαβε ακόμη δύο μέιλ τον Ιούλιο σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθούνταν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Varadgar, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής του Fianna Fail Μάικλ Μάρτιν σήμερα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του στηρίζει τη Fitzgerald.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ