Η ΕΕ απειλεί την Πολωνία με κυρώσεις για τον νέο νόμο για τα ΜΜΕ

Η ΕΕ απειλεί την Πολωνία με κυρώσεις για τον νέο νόμο για τα ΜΜΕ

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, απείλησε σήμερα τη Βαρσοβία ότι θα θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία για παραβίαση θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, μετά την υιοθέτηση από το πολωνικό κοινοβούλιο ενός νόμου που θέτει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος.

"Πολλά είναι αυτά που συνηγορούν για να ενεργοποιήσουμε τον ''μηχανισμό κράτους δικαίου'' και να θέσουμε τη Βαρσοβία υπό επιτήρηση", δηλώνει ο Έτινγκερ στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι πολωνοί βουλευτές και γερουσιαστές ενέκριναν έναν αμφιλεγόμενο νόμο, βάσει του οποίου τερματίζονται αμέσως οι θητείες των μελών των διευθύνσεων και των συμβουλίων εποπτείας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με τη FAZ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περιέλαβε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής, στις 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γιούνκερ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μια διαδικασία που δημιουργήθηκε το 2014 και έχει στόχο τις χώρες μέλη στους κόλπους των οποίων παρατηρούνται "συστημικοί κίνδυνοι κατά του κράτους δικαίου". Αν το εν λόγω κράτος δεν αντιδράσει στις προτάσεις για αλλαγές που διατυπώνει η Επιτροπή, αυτή η τελευταία μπορεί να θέσει σε εφαρμογή μια "διαδικασία για προσβολή των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών", εξηγεί η FAZ.

"Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, αλλά" οι κυρώσεις μπορούν "να φθάσουν μέχρι την άρση του δικαιώματος ψήφου" της χώρας στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνεχίζει η εφημερίδα.

Στη συνεδρίαση της 13ης Ιανουαρίου, ο Έτινγκερ σκοπεύει να ζητήσει να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός αυτός εναντίον της Βαρσοβίας, αναφέρει η FAZ. "Ένας διευθυντής (του δημόσιου ραδιοφώνου ή της δημόσιας τηλεόρασης) δεν μπορεί να απολύεται χωρίς λόγους. Κάτι τέτοιο θα ήταν αυθαιρεσία", επέμεινε.

Η έγκριση αυτού του νόμου έχει προκαλέσει σάλο διεθνώς. Πολλοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί και οργανώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφώνου-Τηλεόρασης (UER/EBU), η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, εξέφρασαν "αγανάκτηση" για τις διατάξεις του νέου νόμου και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ζήτησε εξηγήσεις από τη Βαρσοβία.

Οι διευθυντές πολλών καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης TVP υπέβαλαν επίσης τις παραιτήσεις τους αμέσως μετά την υιοθέτηση του νόμου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ