Η διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής Καλογρίτσα - Η έκθεση της ΤτΕ και ο ρόλος της «Αρχής για το ξέπλυμα»

Η διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής Καλογρίτσα - Η έκθεση της ΤτΕ και ο ρόλος της «Αρχής για το ξέπλυμα»

Καταπέλτης είναι η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδας για τον τρόπο που κινήθηκαν τα 3 εκατ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν από τον Χρήστο Καλογρίτσα για την εγγυητική της συμμετοχής στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ενώ καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του Νίκου Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ πως η διαδικασία είχε ελεγχθεί και εγκριθεί. Σε μια ημέρα τα χρήματα κινήθηκαν με απίστευτες ταχύτητες από εταιρεία σε εταιρεία. Ερωτήματα για το ρόλο της Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. 

Η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδας που ζητήθηκε από την προανακριτική και διαβιβάστηκε σήμερα περιλαμβάνει σειρά γεγονότων που εγείρουν από τη μία πλευρά ερωτήματα για τον έλεγχο που έγινε το 2016 ως προς τη διαδρομή των χρημάτων που έφτασαν στις εταιρείες του Χρήστου Καλογρίτσα από την κατασκευαστική CCC. 

Πέραν του ότι καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς πως είχαν γίνει οι προβλεπόμενοι έλεγχοι αποκαλύπτεται πως παρά τις κινήσεις της τράπεζας Αττικής και της Εθνικής αργότερα δεν υπήρξε ουδεμία παρέμβαση αν και η κίνηση των λογαριασμών χαρακτηρίστηκε ως ύποπτη.

Στο σημείο αυτό ο ρόλος της Αρχής καταπολέμησης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προκαλεί εύλογα ερωτήματα δεδομένου ότι από το πόρισμα αποκαλύπτεται ότι η Attica Bank και η Εθνική είχαν προχωρήσει σε αναφορές προς αυτήν από τις 3 Οκτωβρίου 2016.

Ειδικότερα η Αttica Bank υπέβαλε την πρώτη αναφορά στις 3 Οκτωβρίου του 2016 ενώ υπέβαλε συμπληρωματική αναφορά στις 24 Φεβρουαρίου 2017.

Επίσης, η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε αναφορά για τις συναλλαγές που την αφορούσαν στις 7 Μαρτίου 2017, ενώ οι επιθεωρητές της ΤτΕ αναφέρουν πως η Attica Bank από τις 23 Σεπτεμβρίου 2016 και σε χρόνο κατά τον οποίο ήδη είχαν διενεργηθεί οι συναλλαγές για να έρθει το έμβασμα των 3 εκατ. ευρώ και να εκδοθεί η εγγυητική επιστολή (29 Αυγούστου 2016) είχε ενημερώσει αρμοδίως τη Διεύθυνση Επιθεώρησης της ΤτΕ.

Η Διεύθυνση Επιθεώρησης από την πλευρά της επέστησε την προσοχή στα στελέχη της Attica Bank να συλλέξουν όλα τα στοιχεία και να ελέγξουν τις συναλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε η αναφορά της 3ης Οκτωβρίου του 2016 χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια δημιουργώντας την εικόνα της αδράνειας από την πλευρά της αρμόδιας Αρχής.

Η πορεία των 3 εκατ. ευρώ - Όλα έγιναν σε 24 ώρες

Αναφορικά με τα 3 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση μεταβιβάστηκαν από τη CCC βάσει ενός συμφωνητικού για εκτέλεση έργου το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ γεγονός που έρχεται να προστεθεί στα όσα έχουν ήδη αναφερθεί και από τον Χρήστο Καλογρίτσα αλλά και άλλους μάρτυρες σχετικά με την εικονικότητα της σύμβασης.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην έκθεση, μια ημέρα πριν τον διαγωνισμό ο Χρήστος Καλογρίτσας έλαβε 3 εκατ. ευρώ με ιδιωτικό συμφωνητικό οι όροι του οποίου ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Τα χρήματα διοχετεύθηκαν στη νεοσυσταθείσα εταιρία του γιου του, Ιωάννη Βλαδίμηρου, για να καλύψει την εγγυητική επιστολή.

Συγκεκριμένα:

Το ποσό των 3 εκατ. ευρώ εισήλθε μέσω της Attica Bank στην εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε με έμβασμα της εταιρίας που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού για την ανάληψη κατασκευαστικού έργου από την εταιρία του Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό τα 3 εκατ. αφορούσαν προκαταβολή για έργα ύψους 45 εκατ.ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε θα έπρεπε μέσα σε επτά ημέρες από τη λήψη της προκαταβολής να παράσχει ισόποση εγγυητική επιστολή, εντός δεκατεσσάρων ημερών οι Άραβες να έδιναν στην ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε όλες τις πληροφορίες για τα έργα που θα αναλάμβαναν και μέσα σε τρεις μήνες η εταιρεία του Καλογρίτσα να γνωστοποιούσε πώς θα υλοποιούσε το έργο ύψους 45 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε.

Την ίδια ημέρα στις 29 Αυγούστου 2016, που η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε έλαβε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ υπήρξε μεταφορά του στον λογαριασμό Ταμιευτηρίου του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, ο οποίος τα μετέφερε με τη σειρά του σε λογαριασμό όψεως της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» που τηρούσε στην Attica Bank με σκοπό να συμμετάσχει στη δημοπρασία που θα γινόταν την επομένη μέρα (30 Αυγούστου 2016) για τη λήψη τηλεοπτικής άδειας.

Η Attica Bank στις 29 Αυγούστου επίσης, δέσμευσε το ποσό των 3 εκατ. και εξέδωσε την εγγυητική επιστολή που χρησιμοποιήθηκε για να συμμετάσχει η εταιρία του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στη δημοπρασία.

Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε το σύστημα και μάλιστα εν μέσω capital controls προκαλεί ερωτήματα για τον πως και από ποιους δόθηκαν οι σχετικές εντολές ώστε να παρακαμφθούν διαδικασίες και λοιπά προσκόμματα.

Που πήγαν μετά τα 3 εκατομμύρια

Η έκπτωση του Χρήστου Καλογρίτσα, του γιου του ουσιαστικά, από τη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες μετά την αδυναμία του να καταθέσει την πρώτη δόση και αφού είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις για τα γνωστά «Βοσκοτόπια», τα 3 εκατ. ευρώ ευρώ σύμφωνα με την έκθεση είχαν την εξής πορεία:

Το ποσό των 3 εκατ. παρέμενε δεσμευμένο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2017 στην Attica Bank.

Αποδεσμεύθηκε κατόπιν επιστολής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, επί υπουργίας Νίκου Παππά και το ποσό μεταφέρεται από τον λογαριασμό της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» σε λογαριασμό Ταμιευτηρίου του ιδίου.

Από εκεί καταλήγει σε λογαριασμούς όψεως της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε απ’ όπου αναλώθηκε μέσω πλήθους συναλλαγών.

Η μεταφορά έγινε με τρεις συναλλαγές (2,9 εκατ. 90.000 και 10.000 ευρώ) ενώ πριν στον λογαριασμό Ταμιευτηρίου του υιού Καλογρίτσα υπήρχαν διαθέσιμα μόλις 198.166,14 ευρώ. Την ίδια στιγμή μετά από έρευνα της Τράπεζας Αττικής, προέκυψε ότι η εταιρία «ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» είχε αλλάξει επωνυμία (4 Νοεμβρίου 2016 και 14 Νοεμβρίου 2016) και ονομαζόταν πλέον «MEDIA DOC ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε» με διακριτικό τίτλο «MEDIA DOC».

Πρόκειται για την εταιρία που εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2016 την εφημερίδα Documento με διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη.

Στη συνέχεια, στις 24 Ιανουαρίου 2017, ποσό ύψους 1.200.024 ευρώ μεταφέρθηκε από τον λογαριασμό Ταμιευτηρίου του υιού Καλογρίτσα σε άλλο λογαριασμό του ιδίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ακολούθως μεταφέρθηκε σε λογαριασμό όψεως της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε που διατηρούσε στην Εθνική.

Το υπόλοιπο ποσό μεταφέρθηκε σταδιακά μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2017 σε λογαριασμό όψεως της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε στην Attica Bank. Από την ανάλυση των λογαριασμών στην Εθνική και στην Attica Bank προκύπτει ότι τα ποσά αναλώθηκαν σε πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε ή μεταφέρθηκαν σε επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο τον κλάδο των κατασκευών, σε λειτουργικά έξοδα και προμηθευτές.

Η έκθεση της ΤτΕ δείχνει διαδρομές χρημάτων και εμμέσως αναδεικνύει αφενός αναδεικνύει ενδείξεις ως προς την εικονικότητα της αρχικής σύμβασης. Αναδεικνύει παράλληλα… υψηλές ταχύτητες που επικράτησαν στο τραπεζικό σύστημα τόσο για τη μεταφορά των χρημάτων όσο και για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής που χρησιμοποιήθηκε για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Δείχνει ταυτόχρονα ότι δεν υπήρξε ο απαραίτητος έλεγχες παρά το γεγονός πως οι εμπλεκόμενες τράπεζες αλλά και η ΤτΕ είχαν προχωρήσει στις προβλεπόμενες κινήσεις με αναφορές στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όπως αυτές περιγράφονται και ακολουθούνται στις περιπτώσεις που οι συναλλαγές δείχνουν να είναι «ύποπτες».

Καταρρίπτει τέλος τα όσα έχουν ειπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ν. Παππά, αναφορικά με το αν έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές την περίοδο που διακινήθηκαν τα ποσά όχι μόνον σε ό,τι αφορά την περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016 αλλά και μετέπειτα.

Διαβάστε ακόμα:

Πηγές ΚΙΝΑΛ: Να συνεχιστεί σε βάθος η διερεύνηση της υπόθεσης Παππά

Παράταση μέχρι τις 7 Ιουλίου ζητά η προανακριτική για την υπόθεση Παππά