Η Βουλγαρία καταγγέλλει την Ελλάδα στην Κομισιόν

Η Βουλγαρία καταγγέλλει την Ελλάδα στην Κομισιόν

Με απόφαση που εγκρίθηκε ομόφωνα σήμερα, Παρασκευή, το βουλγαρικό κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει άμεση δράση και να προβεί σε επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα, για την αποτυχία της να άρει των αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους αγρότες.

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας υιοθέτησε την απόφαση ομόφωνα, με όλους τους 186 βουλευτές που ήταν παρόντες στην Ολομέλεια να ψηφίζουν υπέρ.

Η απόφαση καλεί επίσης τις ελληνικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης και τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών. Οι βουλευτές παροτρύνουν επίσης τις αρχές της χώρας τους να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση της κρίσης.

Το Κοινοβούλιο παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση δεν θα οδηγήσει σε επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

"Πρόκειται για τον ευρωπαϊκό διάδρομο κυκλοφορίας αριθμός 4. Δεν αφορά μόνο τους βουλγάρους μεταφορείς", τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου των βουλγάρων οδηγών φορτηγών, Krasimir Lalov.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας Ivaylo Moskovki απαιτεί ο αποκλεισμός πρέπει να αρθεί πλήρως και να αποσυρθούν τα τρακτέρ, ενώ δήλωσε ότι η ένταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, χαρακτηρίζοντάς απαράδεκτη τη συμπεριφορά των Ελλήνων αγροτών. 

Ο Ι. Moskovki κάλεσε επίσης την ελληνική αστυνομία να διασφαλίσει ότι οι αγρότες δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν και να οργανώσουν νέο αποκλεισμό.

Οι βουλγαρικές αρχές έχουν επανειλημμένως ζητήσει από Έλληνες αξιωματούχους και την Κομισιόν να λάβουν μέτρα κατά του αποκλεισμού, δεδομένου ότι παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και αγαθών.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χθες, ο κεντροδεξιός βούλγαρος πρωθυπουργός Boyko Borissov κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επιδιώκει "εσκεμμένα να βλάψει τους Βουλγάρους" στο θέμα αυτό.

Εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ

Εκτροπή της οδικής κυκλοφορίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μέσω της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε η βουλγαρική συνοριακή αστυνομία, λόγω του αποκλεισμού όλων των σημείων διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών από οργισμένους βούλγαρους οδηγούς φορτηγών οχημάτων.

Μετά το κύριο μεθοριακό πέρασμα Κούλατα-Προμαχώνας, το οποίο έκλεισε από την Τρίτη για την κυκλοφορία, οι οδηγοί επεξέτειναν σήμερα, για πρώτη φορά, τη δράση τους στα πέντε άλλα σημεία διέλευσης της ελληνο-βουλγαρικής μεθορίου, προκαλώντας σημαντική αναστάτωση.

Το Εθνικό Συνδικάτο Βουλγάρων Μεταφορέων εξήγησε πως με το μέτρο αυτό θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας που έχουν επιβάλει στις νταλίκες οι αγρότες στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

Επ'' αόριστον αποκλεισμός της διάβασης του Ζλάτογκραντ

Σε αντι-μπλόκο στη συνοριακή διάβαση του Ζλάτογκραντ, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προχώρησαν σήμερα Βούλγαροι οδηγοί ως "απάντηση" στις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών.

Όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, πρόκειται για επ'' αόριστον αποκλεισμό της συγκεκριμένης συνοριακής διάβασης.

Ο Άσεν Βουζελίεφ από την Ένωση Διεθνών Μεταφορέων (UIC) δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις των Βούλγαρων οδηγών φορτηγών δεν θα σταματήσουν όσο συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες.

Ήδη, σύμφωνα με το BTA, έχει σχηματιστεί ουρά αυτοκινήτων στη συνοριακή διάβαση του Ζλάτογκραντ.

Σύμφωνα με τον Βουζελίεφ, οι Βούλγαροι μεταφορείς έχουν υποστεί -μέχρι στιγμής- ζημιές άνω των δέκα εκατ. λέβα (περίπου 5 εκατ. ευρώ) εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος του Ζλάτογκραντ Μίροσλαβ Γιάντσεφ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Ο Δήμος του Ζλάτογκραντ ενημερώθηκε με επιστολή της UIC για τη διαμαρτυρία, όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί επ'' αόριστον έως ότου "απελευθερωθούν" οι δρόμοι από ελληνικής πλευράς.

Στο κενό οι συζητήσεις για αποσυμφόρηση των τελωνείων σε Προμαχώνα και Εξοχή

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλήνων και Βούλγαρων να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά η κατάσταση παραμένει ίδια για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, με τους διερχόμενους οδηγούς εκατέρωθεν, να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Όπως επισήμαναν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων σε Προμαχώνα και Εξοχή, Γιάννης Τουρτούρας και Βασίλης Καστίδης αντίστοιχα, «η βουλγάρικη πλευρά μάς ζητά να αποσύρουμε εντελώς τα τρακτέρ μας από τα σημεία και μόνο τότε θα ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία. Αυτό όμως δεν γίνεται να συμβεί». Μάλιστα, τόνισαν ότι στις διαπραγματεύσεις τους, από την ελληνική πλευρά κατατέθηκε η πρόταση να ανοίξουν τα τελωνεία για όσες ώρες χρειαστεί προκειμένου να αποφορτιστεί εντελώς η κίνηση και στις δύο πλευρές, κάτι που ωστόσο όπως σημείωσαν «δεν έγινε αποδεκτό από τη βουλγάρικη πλευρά»

Στο μεταξύ, ο κ. Καστίδης ανέφερε: «σε συζητήσεις που είχαμε το πρωί με τη βουλγαρική πλευρά, μας ενημέρωσαν ότι όχι μόνο δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν την είσοδο επί βουλγαρικού εδάφους, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα σταματούν και αυτούς που πεζοί θα προσπαθήσουν να βρεθούν στην γειτονική χώρα». 

Υπενθυμίζεται ότι στα τελωνεία, επί ελληνικού εδάφους, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα δίνουν τρόφιμα και ποτά στους εγκλωβισμένους, ενώ στα σημεία βρίσκονται και μονάδες, για την αντιμετώπιση έκτακτων ιατρικών περιστατικών.

Κλειστά παραμένουν τα σύνορα στον Έβρο

Σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το τελωνείο των Κήπων έχουν φτάσει τα ακινητοποιημένα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων φορτηγά επί του ελληνικού εδάφους, ενώ σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων βρίσκονται παρατεταγμένα από την πλευρά της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εντάσεις από πλευράς των επαγγελματιών οδηγών των«εγκλωβισμένων» φορτηγών, οι αγρότες του νοτίου Έβρου, παραμένοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον επ'' αόριστον αποκλεισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων, προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε ολιγόωρο άνοιγμα του τελωνείου, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση, κατανοώντας και τη θέση στην οποία έχουν επέλθει και οι οδηγοί.

Ειδικότερα, απόψε τις απογευματινές ώρες ενδέχεται να ανοίξουν την έξοδο προς Τουρκία, ενώ αύριο το πρωί την είσοδο από τη γείτονα χώρα.

Στο μεταξύ, ανυποχώρητοι από το αντι-μπλόκο τους είναι και οι οδηγοί φορτηγών στη Βουλγαρία, οι οποίοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και συγκεκριμένα στο συνοριακό σημείο διέλευσης Ορμενίου Ορεστιάδας. Τα συγκεντρωμένα στο ελληνικό έδαφος φορτηγά έχουν ανέλθει στα 200. Λόγω του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρικών συνόρων του νομού, ανοιχτά παραμένουν τα μπλόκα στους κόμβους Καστανέων-Ριζίων και Διδυμοτείχου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ