Η Βενεζουέλα υπό κατάρρευση

Η Βενεζουέλα υπό κατάρρευση

Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Η κατάθεση σχεδόν δύο εκατ. υπογραφών από την αντιπολίτευση υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με στόχο την αποπομπή του Σοσιαλιστή προέδρου Nicolas Maduro, φαίνεται πως είναι ένα ακόμη επεισόδιο από την «πολυτάραχη» ζωή στη Βενεζουέλα το τελευταίο διάστημα.

Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε λιγότερο από δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα και η προσέλευση των πολιτών ήταν μαζική στα σημεία συλλογής που είχαν στηθεί σε ολόκληρη την χώρα.

Η ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνική δυσαρέσκεια αποτυπώνεται με ταραχές και λεηλασίες τις τελευταίες ημέρες στο Μαρακαϊμπο (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Αλλαγή της... ώρας για εξοικονόμηση ενέργειας

Την Κυριακή, η Βενεζουέλα μετέβη σε νέα ζώνη ώρας προκειμένου να εξοικονομήσει ηλεκτρικό ρεύμα, ένα μέτρο που έλαβε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Nicolas Maduro. «Η Βενεζουέλα έχει άλλη μισή ώρα μέλλον, μια νέα ζώνη ώρας, είναι ένα μέτρο για να διασωθεί η Guri»,ο κυριότερος υδροηλεκτρικός σταθμός της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Maduro, επικεφαλής μιας πορείας χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Είχε προηγηθεί μια σειρά εντυπωσιακών μέτρων για την καταπολέμηση της κρίσης: οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται πλέον μόνο Δευτέρα και Τρίτη. Σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα (εκτός από το Καράκας), το ηλεκτρικό κόβεται για τέσσερις ώρες την ημέρα.

Με την αλλαγή της ώρας, η χώρα επανέρχεται στη ζώνη ώρας που είχε μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2007, όταν ο τότε πρόεδρος, ο εκλιπών Ούγκο Τσάβες (1999-2013), είχε αποφασίσει η Βενεζουέλα να περάσει στη ζώνη ώρας -04:30 GMT, για να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο πριν ξημερώσει.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Από την 1η Μαΐου ο κατώτερος μισθός αυξήθηκε στα 15.051 μπολίβαρ (σχεδόν 40 δολάρια τον μήνα, υπολογίζοντας μια αυξημένη επίσημη τιμή συναλλάγματος, 14 δολάρια στη μαύρη αγορά), μια αύξηση που θα αφορά επίσης τους δημόσιους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς και τους συνταξιούχους.

Από τις αρχές του 2016, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί ήδη κατά 56%, από 98% το 2015.

Ωστόσο η αύξηση αυτή παραμένει ανεπαρκής καθώς η χώρα υποφέρει από τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στον κόσμο, 180,9% το 2015, που θα εκτοξευθεί στο 700% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Πόλεμος» με τη μεγαλύτερη ζυθοποιία

H Empresas Polar, η μεγαλύτερη εταιρεία ζυθοποιίας στη Βενεζουέλα διέκοψε την παραγωγή της μπύρας σε μια εβδομάδα, επειδή δεν είναι σε θέση να εισάγει πρώτες ύλες. Σύμφωνα με την εταιρεία, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Maduro που δεν απελευθέρωσε την αγορά συναλλάγματος και την υπέβαλε κάτω από αυστηρούς κανόνες, οδήγησε τη χώρα σε ύφεση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση κατηγορεί την εταιρεία πως υπερβάλει όσον αφορά την αδυναμία του εγχώριου νομίσματος και πως συμμετέχει σε έναν «οικονομικό πόλεμο» που έχει στηθεί από επιχειρηματίες, πολιτικούς και τις ΗΠΑ για να πλήξουν το σοσιαλισμό στη χώρα. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Maduro είχε καταφερθεί εναντίον του προέδρου της εταιρείας ζυθοποιίας χαρακτηρίζοντας τον «παράσιτο», ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης των θεωρούν ως «ένα σύμβολο των αδίστακτων του καπιταλισμού». «Δεν πρέπει να ανησυχείτε για τα δολάρια, επειδή έχετε άφθονα στο εξωτερικό».