Χωρίς την παγκόσμια ελίτ το φετινό «ρωσικό Νταβός» της Αγ. Πετρούπολης

Χωρίς την παγκόσμια ελίτ το φετινό «ρωσικό Νταβός» της Αγ. Πετρούπολης

Επί χρόνια το λεγόμενο «Ρωσικό Νταβός» που διεξάγεται τέτοιες ημέρες στην Αγία Πετρούπολη φιλοξενούσε τους πιο ισχυρούς ξένους ηγέτες, κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες, κροίσους και τη παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ. Φέτος, διεξάγεται χωρίς τους παραπάνω. Το κενό τους καλούνται να καλύψουν μικρότερα ονόματα και παρουσίες από χώρες που τηρούν φιλική ή ουδέτερη στάση απέναντι στην Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όπως η Κίνα, η Τουρκία και η Βενεζουέλα.

«Οι ξένοι επενδυτές δεν προέρχονται μόνο από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Τρίτη, δείχνοντας τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα δώσει μια μεγάλη ομιλία την Παρασκευή 17 Ιουνίου με επίκεντρο τη διεθνή οικονομική κατάσταση και τα καθήκοντα της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον βοηθό του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ. Στο πλαίσιο του φόρουμ, θα μιλήσει επίσης την ίδια ημέρα σε μέσα ενημέρωσης.

Το ρωσικό καθεστώς εγκαινίασε το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) το 1997. Στόχος του ήταν να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να προβάλει την οικονομική του πολιτική, και κυρίως την εκόνα μιας χώρας ανοικτής στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Επί χρόνια, η Ρωσία συνέκρινε το SPIEF με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, την ετήσια εκδήλωση για παγκόσμιους VIP που πραγματοποιείται στο ελβετικό θέρετρο των Άλπεων του Νταβός.

Τώρα, με τους δυτικούς ηγέτες να αποφεύγουν τις επαφές με το ρωσικό καθεστώς, ο Πούτιν δεν θα έχει παραδοσιακές συναντήσεις με πολιτικούς και μεγάλους επιχειρηματικούς παίκτες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στο δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα για το SPIEF 15-18 Ιουνίου, δεν υπάρχουν ονόματα δυτικών εταιρειών. Ακόμη και δυτικές εταιρείες που έχουν παραμείνει στη Ρωσία δεν περιλαμβάνονται στη λίστα συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τον Ουσάκοφ, αναμένονται αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου από περισσότερες από 40 χώρες, ενώ 1.244 ρωσικές και 265 ξένες εταιρείες επιβεβαίωσαν ότι θα είναι εκεί.

Εξαίρεση αποτελούν ο επικεφαλής του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Ρωσία μαζί με Γάλλους και Ιταλούς ομολόγους, οι οποίοι θα μιλήσουν σε συνεδρίαση την Πέμπτη με τίτλο «Δυτικοί επενδυτές στη Ρωσία: Νέα πραγματικότητα».