H Πρυτανεία του ΑΠΘ διαψεύδει την ΕΛ.ΑΣ.

H Πρυτανεία του ΑΠΘ διαψεύδει την ΕΛ.ΑΣ.

Σε διάψευση της ανακοίνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι δεν είχε λάβει ενημέρωση για τα αδικήματα που διαπράττονταν εντός του χώρου του ΑΠΘ, προχώρησε η Πρυτανεία του ιδρύματος, με την ΕΛ.ΑΣ. να ανταπαντά ότι είχε ενημερωθεί μόνο για την κατάληψη, που δεν συνιστά κακουργηματική πράξη ώστε να παρέμβει.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρυτανεία του ΑΠΘ τονίζει ότι έγγραφο που στάλθηκε ηλεκτρονικά «στις 11:16 το πρωί της 6/12/2018» ενημέρνωνε την Εισαγγελία Πρωτοδικών αλλά και την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για την κατάληψη του κτιρίου της Θεολογικής από αναρχικούς, την αδυναμία εισόδου μελών του ΑΠΘ και την αδυναμία λειτουργίας της Σχολής.

Η Πρυτανεία ενημερώνει ακόμα ότι το εν λόγω έγγραφο κατέληγε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «παρακαλούμε για τις ενέργειες σας για την προστασία των δημοσίων κτιρίων του ΑΠΘ», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «σοβαρό θέμα» όταν θεσμικοί φορείς όπως το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκδίδουν ανακοινώσεις ενημέρωσης που διαψεύδονται με αδιαμφισβήτητο τρόπο.

Ωστόσο απαντώντας στην ανακοίνωση, πηγές από το Αρχηγείο της Αστυνομίας υποσήριζαν ότι αφενός το έγραφο του ΑΠΘ ενημέρωνε για την κατάληψη, η οποία δεν αποτελεί κακουργηματική πράξη για να παρέμβει η αστυνομία και αφετέρου πως όταν διαπιστώθηκε από αστυνομικούς το βράδυ ότι τελούνται κακουργηματικές πράξεις, για τις οποίες δεν είχε ενημερωθεί η αστυνομία από την Πρυτανεία, επενέβησαν τα ΜΑΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών:

"Η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να διαψεύσει την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που αναφέρει ότι: "δεν είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές, μέχρι που ολοκληρώθηκαν οι πορείες στην πόλη, για τα αδικήματα που διαπράττονταν εντός του χώρου του Α.Π.Θ.".

Πέραν των σχετικών τηλεφωνικών επικοινωνιών με αρμόδιους Εισαγγελικούς και Αστυνομικούς λειτουργούς, στάλθηκε έγκαιρα και έγγραφη ενημέρωση για την κατάληψη της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και πρόσκληση για παρέμβαση για την προστασία της.

Συγκεκριμένα, με το υπ. Αριθμ. Πρωτ. 11333/6-12-18 έγγραφο, που στάλθηκε ηλεκτρονικά στις 11:16 το πρωί της 6/12/2018, ενημερώθηκαν η Εισαγγελία Πρωτοδικών και η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για την κατάληψη του κτιρίου της Θεολογικής από αναρχικούς, την αδυναμία εισόδου μελών του ΑΠΘ, και την αδυναμία λειτουργίας της Σχολής. Το έγγραφο καταλήγει με πρόσκληση για ενέργειες, αναφέροντας επί λέξει: «Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας για την προστασία των δημοσίων κτιρίων του ΑΠΘ».

Είναι πράγματι σοβαρό θέμα όταν θεσμικοί φορείς της Ελληνικής κοινωνίας, όπως το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, εκδίδουν ανακοινώσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που διαψεύδονται με αδιαμφισβήτητο τρόπο από τα γεγονότα που έχουν συμβεί".