H πολιτική κρίση ωθεί την Ιρλανδία σε εκλογές

H πολιτική κρίση ωθεί την Ιρλανδία σε εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Leo Varadkar ανακοίνωσε απόψε ότι δεν θα ζητήσει την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Frances Fitzgerald, όπως απαιτούσε το κόμμα Fiona Feil και προειδοποίησε ότι θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές αν το αίτημα αυτό δεν αποσυρθεί μέχρι την Τρίτη.

«Νομίζω ότι αν δεν λύσουμε το θέμα αυτό μέχρι την Τρίτη, τότε θα προχωρήσουν με την πρόταση μορφής» σε βάρος της αντιπροέδρου Fitzgerald. «Εφόσον η αντιπολίτευση συνασπιστεί για να την απομακρύνει, τότε θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε εκλογές» είπε ο Varadkar μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTE.

Το Fiona Feil, στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Varadkar, προκάλεσε πολιτική κρίση στην Ιρλανδία ζητώντας την αποπομπή της αντιπροέδρου με αφορμή τον τρόπο που εκείνη χειρίστηκε μια νομική υπόθεση που αφορά έναν αστυνομικού, καταμηνυτή ατασθαλιών, το 2015.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν σκοπεύει να διαλύσει το κοινοβούλιο το Σαββατοκύριακο και ότι οι εκλογές θα εξαρτηθούν από το αν θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη η πρόταση μομφής. Πρόσθεσε όμως ότι «αν είναι να γίνουν εκλογές, καλύτερα να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ