Guardian: Μετά από 9 χρόνια οι έλληνες βουλευτές τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο

Guardian: Μετά από 9 χρόνια οι έλληνες βουλευτές τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο

Παρελθόν αποτελούν πλέον τα σταχτοδοχεία στο καφενείο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Αν και η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους είχε ψηφισθεί εννέα χρόνια πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται αποφασισμένος να βάλει τέλος στην κατάσταση αυτή και να κόψει το τσιγάρο στους εσωτερικούς χώρους, ξεκινώντας από την Βουλή.

«Εννέα χρόνια, δέκα μήνες και 26 μέρες μετά από την ημερομηνία εφαρμογής της απαγόρευσης, οι βουλευτές υποχρεούνται επιτέλους να συμμορφωθούν με αυτή», σημειώνει το άρθρο που φιλοξενείς επίσης δηλώσεις του Δημήτρη Ταράντσα, εργαζόμενου επί 18 χρόνια στην καφετέρια της Βουλής. «Σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν αφού για πρώτη φορά, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος», λέει και προσθέτει ότι μέχρι τη Δευτέρα, ακόμα και τα μεταλλικά τασάκια που βρίσκονται στο μοναδικό σημείο όπου επιτρέπεται το κάπνισμα - τον προθάλαμο της καφετέριας - θα ανήκουν στα σκουπίδια της ιστορίας, καθώς ολόκληρο το κτίριο καθίσταται επισήμως «ζώνη μη καπνιστών».

 

«Λιγότερο από έναν μήνα αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο ένθερμος αντικαπνιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει: Να εφαρμόσει την απαγόρευση που ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο εξίσου συνειδητοποιημένος σε θέματα υγείας προκάτοχός του, είχε προσπαθήσει να θέσει σε ισχύ, σχεδόν μία δεκαετία νωρίτερα. Με το 27% του πληθυσμού να καπνίζει καθημερινά, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην κορυφή στους πίνακες με τις χώρες καπνιστών της Eurostat, ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό εμφανίζει φθίνουσα τάση», εξηγεί το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, ελάχιστα μέτρα υπήρξαν τόσο αμφιλεγόμενα - ή ενδεικτικά της έμφυτης τάσης των Ελλήνων να αντιδρούν στην εξουσία - όσο οι επίσημες προσπάθειες να αποκόψουν το συγκεκριμένο έθνος από τον εθισμό του στη νικοτίνη. «Μετά τον Παπανδρέου, και μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κανένας άλλος ηγέτης δεν έδωσε τόση έμφαση στην ανάγκη να περιοριστεί αυτή η επιβλαβής συνήθεια», σημειώνεται στο άρθρο.

«Ο Κυριάκος είναι φανατικός αντικαπνιστής. Όλοι διστάζουν να καπνίσουν μπροστά του. Είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή του αλλά και προσωπική υπόθεση», δήλωσε στην εφημερίδα μια πηγή του κόμματος.

Μετά από μία αναφορά στους λόγους για τους οποίους ο νόμος δεν εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα και στις αντιστάσεις που πρόβαλαν επιχειρηματίες, όπως ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, στην ψήφισή του, η αρθρογράφος αναφέρεται στο κακό παράδειγμα μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, που αψηφούσαν δημόσια τον νόμο.

«Σε πλήρη αντίθεση με άλλα κράτη της ΕΕ, η αριστερή πρώην κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν γεμάτη με καπνιστές που δεν δίσταζαν να ανάψουν δημόσια τσιγάρο. Η αποκορύφωση αυτής της αντικομφορμιστικής τάσης ήρθε όταν ο Παύλος Πολάκης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας, έδωσε μια συνέντευξη Τύπου καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, προκαλώντας την οργή των Βρυξελλών», υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Σε κάθε περίπτωση, αν και τα πρόστιμα για τους παραβάτες αναμένονται τσουχτερά (από 50 ευρώ έως 500 για τους παραβάτες και επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση επαναλαμαβνόμενων παραβιάσεων από επιχειρήσεις), παραμένει ένα καλό ερώτημα πώς ο νόμος θα εφαρμοστεί στους βουλευτές, λόγω της ασυλίας του

«Εναπόκειται στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να διασφαλίσει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί», επισημαίνει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής πνευμονολόγος και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος.