Γιατί μειώθηκαν τα self test στα σχολεία

Γιατί μειώθηκαν τα self test στα σχολεία

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών για μείωση του αριθμού των τεστ που υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, το Υπουργείο Παιδείας εξήγησε για ποιο λόγο αποφάσισε να μειώσει τεστ, συμπληρώνοντας πως στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαιτούνται τα τεστ για την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία.

Αρχικά, σε συνέχεια αποδοχής από την Κυβέρνηση της ομόφωνης εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των τεστ στα οποία θα υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί μειώνεται σε ένα -από δύο- σελφ τεστ την εβδομάδα. Λεπτομέρειες για το μέτρο θα διευκρινιστούν σε επόμενη ΚΥΑ.

Ο λόγος που μειώνονται τα τεστ, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι σε έξαρση

Με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια κάποια σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες, καθώς και μια μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά και στους εφήβους, με αντίστοιχη αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς περνάμε σε μια φάση κατά την οποία θα συνυπάρχουμε με τον ιό, οι παραλλαγές του προκαλούν ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, και η πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη εμβολιαστεί. Έτσι και η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως σε κάθε φάση της πανδημίας, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών.

Αξίζει να σημειωθεί η υποδειγματική τήρηση των μέτρων από την εκπαιδευτική κοινότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, γεγονός που αποτυπώνεται και στα κλειστά λόγω κορονοϊού τμήματα ανά την επικράτεια, που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν το 0,02%.

Αυτά ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ δεν απαιτεί σελφ τεστ για την προσέλευση των μαθητών στο σχολείο. Δεν είναι υποχρεωτικό το τεστ σε Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λετονία (από 1/4), Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία. Μόνο σε περίπτωση κρούσματος ζητούν τεστ σε Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία και Σλοβακία, ενώ στην Ολλανδία μόνο εφόσον οι μαθητές εμφανίσουν συμπτώματα.

Η σαφής τάση που παρατηρείται είναι στην κατεύθυνση της άρσης της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ για την προσέλευση στο σχολείο, ακόμη και στις λίγες χώρες στις οποίες απαιτείται.