Γερμανία: Η προσφορά στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να κρίνεται μόνο από τις αμυντικές δαπάνες

Γερμανία: Η προσφορά στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να κρίνεται μόνο από τις αμυντικές δαπάνες

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας εξέφρασε την επιθυμία οι προσπάθειες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να μην κρίνονται μόνο από το επίπεδο των δαπανών τους για την άμυνα αλλά και από τις αποστολές τους στο εξωτερικό.

«Το ερώτημα που τίθεται κατά τη γνώμη μου είναι να ξέρουμε ποιος αναλαμβάνει μια επιχειρησιακή υπεραξία για την Ένωση», υπογράμμισε η Ursula von der Leyen, λίγη ώρα προτού η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα το ΝΑΤΟ και έχει ζητήσει να υπάρξει αύξηση των αμυντικών δαπανών των εταίρων του, βάσει των δεσμεύσεών τους.

Το 2014 τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είχαν συμφωνήσει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες για τη Βορειοατλαντική Ένωση ώστε να φτάσουν την επόμενη δεκαετία το 2% του ΑΕΠ τους.

Όμως μέχρι στιγμής, εκτός από τις ΗΠΑ που μόνες τους καλύπτουν το 70% των δαπανών του ΝΑΤΟ, μόνο τέσσερις χώρες εκπληρώνουν αυτή τη δέσμευση.

Η Γερμανία που αφιερώνει μόλις το 1,2% του ΑΕΠ της στις στρατιωτικές δαπάνες δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση.

Η von der Leyen πρότεινε να υιοθετηθεί ένας επιπλέον «δείκτης δραστηριοτήτων», που θα λαμβάνει υπόψη του για παράδειγμα τη συμμετοχή μιας χώρας σε στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Ο γερμανικός στρατός συμμετέχει αυτή την περίοδο σε πολλές τέτοιες αποστολές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ