Γενική εφημερία χωρίς... σύριγγες την Κυριακή για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν»

Γενική εφημερία χωρίς... σύριγγες την Κυριακή για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν»

Του Βασίλη Βενιζέλου

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 η τέως διοικήτρια του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν» Ευαγγελία Γιαννακάκου είχε προειδοποιήσει εγγράφως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι το ίδρυμα οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ σοβαρή έλλειψη συριγγών...

Η απάντηση την οποία έλαβε η Ευαγγελία Γιαννακάκου από τον γενικό γραμματέα Υγείας Πέτρο Γιαννουλάτο συνοψίζεται εύκολα στο ελληνικό ρητό «Πέρα βρέχει»!

Έτσι, όλα δείχνουν ότι το «Αττικόν» θα ξεκινήσει τη γενική εφημερία της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου με τα τελευταία του αποθέματα σε σύριγγες.

Το πρόβλημα το οποίο είχε εγκαίρως και εγγράφως επισημάνει η Ευαγγελία Γιαννακάκου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αφοορά πλέον την πλειονότητα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ όλης της χώρας είναι ότι στο Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Υγείας έχει «κλειδώσει» βάσει νόμου μία συγκεκριμένη τιμή αγοράς συριγγών, η οποία εκτιμάται από την αγορά ως ιδιαιτέρως χαμηλή και ασύμφορη, με αποτέλεσμα ουδείς από τους προμηθευτές να ενδιαφέρεται να παραδώσει σύριγγες σε αυτήν την τιμή στο ΕΣΥ.

Κι ενώ το «Αττικόν» ετοιμάζεται να... πειραματισθεί επικινδύνως σε γενική εφημερία, αλλά και σε καθημερινή λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων του, χωρίς σύριγγες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει... προφορική εντολή για υπέρβαση κατά 20% στην προσφερόμενη τιμή για σύριγγες, αλλά οι ασκούντες χρέη διοικητών στα - χωρίς διοικητές -  νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για απευθείας προμήθειες συριγγών, καθώς, όπως μόλις αναφέραμε, η σχετική εντολή εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι προφορική και όχι έγγραφη, και μάλιστα για άγνωστους και ακατανόητους λόγους...