Γαλλικές εκλογές: Ο λαϊκισμός ταρακούνησε την κεντροδεξιά

Γαλλικές εκλογές: Ο λαϊκισμός ταρακούνησε την κεντροδεξιά

Ο φόβος μιας ακραίας περιπέτειας αφύπνισε τους κεντρώους ψηφοφόρους της Γαλλίας στον πρώτο γύρο και όχι στον δεύτερο όπως είχαμε συνηθίσει. Το ίδιο συνέβη, τηρουμένων κάποιων αναλογιών στα δεξιά της Λεπέν. Χωρίς την υποψηφιότητα Ζεμούρ η πορεία της προς την πρώτη, αρχικώς, θέση θα ήταν σχεδόν δεδομένη.

Όταν, τις επόμενες ημέρες, δούμε καλύτερα τις αναλύσεις θα καταλάβουμε πόσο απέτυχε ο κρυφός μεγάλος και πραγματικός «εχθρός» του προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας, ο Μελανσόν, αφού ενώ πήγε καλύτερα από οποιαδήποτε προηγούμενη υποψηφιότητά του δεν κατάφερε τον στόχο του που ήταν βεβαίως να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Μειώνεται ο κίνδυνος να περάσει η Λεπέν τον Μακρόν σε δύο Κυριακές από σήμερα; Προφανώς, αφού η επίδοσή του είναι καλύτερη από εκείνη που είχε επιτύχει πριν πέντε χρόνια. Κέρδισε στα δεξιά του, αφοπλίζοντας πρακτικά την υποψήφια Βαλερί Πεκρές και τσιμέντωσε την κεντροαριστερή του πλευρά, αφού η υποψήφια των σοσιαλιστών κάθισε σε ιστορικά χαμηλό σκαλί.

Σημειώστε ότι και οι δύο υποψήφιες τοποθετούνται πλέον υπέρ της ψήφου Μακρόν. Όπως και ο υποψήφιος των Πρασίνων.

Ηταν μια τρομάρα της Ευρώπης και πέρασε; Κάθε άλλο. Θα γνωρίζουμε πραγματικά τι θα συμβεί στη Γαλλία και στην Ευρώπη όταν θα μάθουμε το σκορ της Λεπέν στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο. Παρά την τεράστια αποχή των ψηφοφόρων, την οριστική εντολή στον Εμανουέλ Μακρόν θα την δώσουν όσοι θέλησαν να του στείλουν μια ηχηρή προειδοποίηση επιλέγοντας Μελανσόν. 

Σε τελευταία ανάλυση, οι Γάλλοι ψηφοφόροι επιβεβαιώνουν τη φήμη της βαθύτατης πολιτικοποίησής τους προειδοποιώντας ότι οι εκλογές δεν γίνονται ευκολότερες για όσους συχνά προτιμούν τις λαϊκίστικες υποσχέσεις, επειδή η Δημοκρατία έχει Ιδεολογία και βεβαίως δεν είναι αυτή που τόσο προσεκτικά προσπάθησε να μας αποκρύψει η επιλογή Λεπέν.

* Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος, και βουλευτής της ΝΔ