Γαλλία: Δάσκαλος "επινόησε" περιστατικό πως του επιτέθηκε υποστηρικτής του ΙΚ

Γαλλία: Δάσκαλος "επινόησε" περιστατικό πως του επιτέθηκε υποστηρικτής του ΙΚ

Ο δάσκαλος τα επινόησε όλα: ένας εκπαιδευτικός που εργάζεται σε νηπιαγωγείο στην περιοχή του Παρισιού κατήγγειλε σήμερα ότι του επιτέθηκε ενώ βρισκόταν στην τάξη ένας κουκουλοφόρος που φώναξε συνθήματα υπέρ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά ομολόγησε λίγες ώρες αργότερα ότι είχε κατασκευάσει την ιστορία.

Έναν μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους, η «καταγγελία» του άνδρα για την υποτιθέμενη επίθεση στάθηκε ικανή να φέρει και πάλι στο προσκήνιο την ψύχωση των Γάλλων για το ενδεχόμενο νέας τρομοκρατικής επίθεσης: οι αρχές ανέπτυξαν ισχυρές δυνάμεις στους δρόμους, ενώ τα μέσα ενημέρωσης στην χώρα μετέδιδαν απευθείας κάθε εξέλιξη της υπόθεσης.

Το τμήμα αντιτρομοκρατίας της εισαγγελίας του Παρισιού ξεκίνησε μια έρευνα για απόπειρα δολοφονίας ενός εκπαιδευτικού σε σύνδεση με μια τρομοκρατική επιχείρηση, σύμφωνα με τις δικαστικές πηγές.

Την έρευνα ανέλαβε να διεξαγάγει η αντιτρομοκρατική μονάδα της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού.

Το απόγευμα, λίγες ώρες μετά την ανάκριση από τους ερευνητές του δασκάλου, ηλικίας 45 ετών, που νοσηλεύεται με επιφανειακά τραύματα στον λαιμό και στον αυχένα, ο ίδιος ομολόγησε ότι επινόησε τα πάντα και ότι αυτοτραυματίστηκε, διευκρίνισε η εισαγγελία του Παρισιού.

Το «θύμα» υποστήριξε ότι ένας άνδρας τον μαχαίρωσε γύρω στις 08.10 ώρα Ελλάδας ενώ προετοιμαζόταν για το μάθημά του στο νηπιαγωγείο Ζαν Περίν, στην πόλη Ομπερβιγιέ, στα βορειοανατολικά περίχωρα του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δράστης φορούσε γάντια και κουκούλα, στρατιωτικά άρβυλα, δεν οπλοφορούσε όταν μπήκε στο σχολείο, αλλά άρπαξε ένα κοπίδι που βρισκόταν μέσα στην τάξη.

Σύμφωνα με την αρχική κατάθεσή του, ο δράστης φώναξε όταν του επιτέθηκε:

«Είναι το Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), είναι μια προειδοποίηση».

Η υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ έσπευσε αμέσως στην περιοχή, κάνοντας λόγο για μια «ενέργεια υψηλής σοβαρότητας».

Ένας άλλος εκπαιδευτικός θα αντικαταστήσει τον 45χρονο στην τάξη αύριο, ενώ στους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό θα προσφερθεί ψυχολογική στήριξη, σημείωσε η υπουργός σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά τις αποκαλύψεις της εισαγγελίας.

Η ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων πάντως «παραμένει (μια εστία) ανησυχίας» του υπουργείου, προστίθεται στην ανακοίνωση, και διευκρινίζεται ότι «νέα μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας θα παρουσιαστούν στα τέλη της εβδομάδας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών».

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και το Σεν Ντενί. Η τζιχαντιστική οργάνωση στοχοθέτησε, σε ένα από τα προπαγανδιστικά περιοδικά της στα τέλη Νοεμβρίου τους εργαζόμενους στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, τους οποίους κατηγόρησε ότι έχουν κηρύξει «έναν ανοιχτό πόλεμο στην μουσουλμανική οικογένεια».

Τα κίνητρα του δασκάλου, που διδάσκει τα τελευταία 20 χρόνια σε αυτό το σχολείο, δεν έχουν διευκρινιστεί.

Ήταν ένα πρόσωπο που το «εκτιμούσαν» και τον «γνώριζαν όλοι οι γονείς» επισήμανε ο δήμαρχος Πασκάλ Μποντέ ενώ μια μητέρα, η Νάντια Περέζ, είπε ότι ο εκπαιδευτικός «είναι πολύ δραστήριος στο πλαίσιο της σχολικής ζωής».

 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ