Γ. Στουρνάρας: Οπισθοδρόμηση θα είναι καταστροφική

Γ. Στουρνάρας: Οπισθοδρόμηση θα είναι καταστροφική

Στο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει επιτυχώς. Συγκεκριμένα υπογραμμίζει "μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά επαναφέροντας στη μνήμη την αρνητική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015. Επανάληψη αυτής της εμπειρίας εμπεριέχει μεγάλου κινδύνους που δύσκολα θα τους αντέξει αυτή τη φορά η ελληνική οικονομία".

Στη συνέχεια τονίζει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και φυσικά, την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους και τη βουλή να συμβάλλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι "σήμερα δεν νοείται νέα οπισδοδρόμηση".

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της προσφυγικής κρίσης, της τρομοκρατίας και άλλων παραμέτρων θα αντιμετωπίσει πολύ πιο δύσκολα μια νέα ελληνική κρίση και υπογραμμίζει ότι όλα αυτά "καθιστούν άκρως επικίνδυνη μια ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup και μεταφορά τους σε συμβούλιο κορυφής".