Federica Mogherini: Έκκληση στους πολιτικούς να μην τροφοδοτούν την αντιμεταναστευτική ρητορική

Federica Mogherini: Έκκληση στους πολιτικούς να μην τροφοδοτούν την αντιμεταναστευτική ρητορική

H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τους πολιτικούς ηγέτες να μην χρησιμοποιούν τις σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν την Πρωτοχρονιά στην Κολονία και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης για να τροφοδοτήσουν την αντιμεταναστευτική ρητορική.

«Ελπίζω ότι κανένας ηγέτης πολιτικού κόμματος, κανένα πρόσωπο που ασκεί θεσμικό ρόλο, δεν θα χρησιμοποιεί αυτά τα γεγονότα για να χειραγωγήσει (...), για να προβεί σε παραλληλισμούς με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση» δήλωσε η Mogherini κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην Πράγα με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

«Πρόκειται για ένα γεγονός ιδιαίτερα σοβαρό και σοκαριστικό κι είναι βέβαιο ότι οι νόμοι και ιδίως οι νόμοι που ισχύουν για τα δικαιώματα των γυναικών και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστοί από όλους» τόνισε η Mogherini.

«Ωστόσο, επιτρέψτε μου επίσης να σας πω ότι υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους ή της κοινωνικής τους κατάστασης» υπογράμμισε η ίδια.

Οι βιαιοπραγίες και επιθέσεις εναντίον των γυναικών διαπράττονταν ήδη πριν από τη συγκεκριμένη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, σημείωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για κάτι που «δυστυχώς συμβαίνει όλες τις ημέρες».

Οι επιθέσεις στην Κολονία είχαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής από ορισμένους πολιτικούς στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. που έφθασε στο σημείο να ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δεσμεύτηκε να μην λάβει καμία απόφαση «που θα οδηγούσε στην εμφάνιση μιας μουσουλμανικής κοινότητας στη Σλοβακία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ