Φ. Γεννηματά: Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του

Φ. Γεννηματά: Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του

Τις αμφιβολίες της για την δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει την εθνική γραμμή για το προσφυγικό, που χαράχθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο Mega.

Η Φώφη Γεννηματά, για μια ακόμη φορά, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς της, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανίκανη «να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί». Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι ενώ το καλοκαίρι επέλεξαν να βάλουν πλάτη, εκείνος προτίμησε να προσφύγει στις κάλπες. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι θεωρεί τεράστιο λάθος το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας διότι δόθηκε η εντύπωση ότι πρόσφυγες και μετανάστες είναι το ίδιο πράγμα και πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

Αναφορικά με την ουσία του κοινού ανακοινωθέντος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των κλειστών αναχωρησιακών κέντρων, σημειώνοντας ότι περιλήφθηκε μετά από έντονη πίεση που ασκήθηκε στον πρωθυπουργό και επισήμανε ότι θα πρέπει «να δώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά είναι ανθρωπισμός να βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας και στον Πειραιά χωρίς νερό;», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει παράλληλα «να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών σε ασφάλεια». Όπως ξεκαθάρισε, το θέμα του βέτο δεν συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπήρχε ένταση πριν τη συγγραφή του κοινού ανακοινωθέντος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι υπήρξε ένταση και συμπλήρωσε πως για την ίδια είναι «αδιανόητο άλλα να λέει κανείς στα πρακτικά, άλλα να λέει όταν γράφεται η ανακοίνωση και άλλα να λέει έξω στις κάμερες. Πρέπει να έχουν όλοι μια καθαρή και έντιμη στάση, οι στιγμές είναι εξαιρετικά δύσκολες, κρίσιμες και ιστορικές και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα περί «τρόικας εσωτερικού» που κυκλοφόρησαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι, όπως μαθαίνει, επρόκειτο περί διαρροής από το Μέγαρο Μαξίμου και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διαρροή να διαψευστεί σήμερα, συμπληρώνοντας πως «με ενοχλεί άλλο να λες μέσα και άλλο έξω».

Καταλήγοντας, προειδοποίησε την κυβέρνησης ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ην αναθεώρηση του Δουβλίνο 2 και να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.