Εύβοια: Στο χωριό Σπαθάρι η φωτιά - Αγώνας να μην περάσουν οι φλόγες στον δήμο Διρφύων

Εύβοια: Στο χωριό Σπαθάρι η φωτιά - Αγώνας να μην περάσουν οι φλόγες στον δήμο Διρφύων

Στο χωριό Σπαθάρι μαίνεται αυτή τη στιγμή το πιο επικίνδυνο πύρινο μέτωπο στη Βόρεια Εύβοια, με την ΕΡΤ να μεταδίδει ότι η εκκλησία του χωριού έχει παραδοθεί στις φλόγες. Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια να μην περάσει η φωτιά προς τον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων καθώς σε αυτή την περίπτωση θα βρει μπροστά της συμπαγές, άκαυτο δάσος.

Ως «απίστευτες» χαρακτηρίζονται οι καταστροφές που σημειώθηκαν στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πρώτες καταγραφές που έχουν συγκεντρωθεί στους δήμους και την Περιφέρεια, ενώ η προσπάθεια της καταγραφής συνεχίζεται.

«Μόνο οι οικογένειες, που καταστράφηκε ολοσχερώς το μοναδικό τους σπίτι, και δεν έχουν που να μείνουν, και μένουν τώρα σε ξενοδοχεία, δηλαδή δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, είναι πάνω από 300» σημειώνει στο ΑΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός και διευκρινίζει: «Δεν μιλάμε γι αυτούς που έχουν δεύτερο σπίτι ή το σπίτι έπαθε μικρές ή μεγάλες ζημιές. Μιλάμε για σπίτια που κατέρρευσαν. Μιλάμε για αυτούς που το μοναδικό τους σπίτι κάηκε ολοσχερώς και είναι πλέον στο δρόμο».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι ζημιές, μικρές ή μεγάλες, είναι σε χιλιάδες σπίτια και εγκαταστάσεις. Με μία πρώτη αξιολόγηση και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία για τις άκρως επείγουσες περιπτώσεις, μόνο στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, είναι πάνω από 250 οι οικογένειες που έχασαν το μοναδικό τους σπίτι στις φλόγες και δεν έχουν που να πάνε και πάνω από 50 οικογένειες μέχρι στιγμής από τα χωριά του Δήμου-Ισταίας Αιδηψού που η καταγραφή συνεχίζεται ακόμα. 

Σε ό,τι αφορά την φυσική καταστροφή ο Φ. Σπανός αναφέρει πως το μέτωπο είναι πάνω από 30 χιλιόμετρα μέχρι στιγμής. 

Ανανεωμένες εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Εύβοια, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Forest Fire Information System (FFIS), έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Συγκεκριμένα, όπως εκτιμά, η έως τώρα καμένη έκταση στην Εύβοια είναι 19.794 εκτάρια.  Με δεδομένο ότι ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα, οι καμένες εκτάσεις ανέρχονται σε 197.940 στρέμματα.

Το ΕΑΑ επισημαίνει ότι οι τιμές αυτές αποτελούν εκτιμήσεις, καθώς οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η ομάδα του BEYOND θα επανέλθει με πιο λεπτομερή αποτίμηση της καμένης έκτασης ύστερα από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel.

Καλά στην υγεία του ο πυροσβέστης που τραυματίστηκε στη Λίμνη


Καλά στην υγεία του ο 45χρονος πυροσβέστης που τραυματίστηκε τα ξημερώματα στη Λίμνη της Εύβοιας, όπως ανέφερε ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Φώτης Σερέτης.

Ο 45χρονος πυροσβέστης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στα φλεγόμενα σπίτια στη Λίμνη της Εύβοιας λίγο πριν τις 4 το πρωί τραυματίστηκε όταν έπεσαν πάνω του διάφορα οικοδομικά υλικά.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και ασθενοφόρο τον μετέφερε στο ΚΥ Ιστιαίας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου διαπιστώθηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ελαφράς μορφής, όπως επίσης και χτυπήματα στα πλευρά και τα πόδια. Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη «νοσηλεύεται και παρακολουθείται από τους γιατρούς. Είναι πολύ καλά στην υγεία του».