Έσβησε η φωτιά στο εργοστάσιο μπαταριών στη Ξάνθη

Έσβησε η φωτιά στο εργοστάσιο μπαταριών στη Ξάνθη

Προληπτικά, περιοριστικά μέτρα, προστασίας των κατοίκων θα εφαρμοστούν για τα επόμενα δυο 24ωρα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών Sunlight στο Όλβιο Ξανθής, όπου ξέσπασε χθες ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά.

Σε επικοινωνία που είχε το liberal.gr με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης υπήρξε πληροφόρηση ότι η φωτιά στο εργοστάσιο έχει σβήσει, ωστόσο επιτόπου παραμένουν άντρες και οχήματα της Πυροσβεστικής για παν ενδεχόμενο. 

Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα αυτά αποφασίστηκαν στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, με τη συμμέτοχη του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, εκπροσώπων της εταιρείας, του καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ Σπύρου Ραψομανίκη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης στη μονάδα κατασκευής μπαταριών όλων των τύπων, και κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος των κεντρικών κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο νωρίς το απόγευμα και έσβησε λίγο αργότερα. Ωστόσο, το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν δύσκολο και επικίνδυνο λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και των ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών που καίγονταν για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού, ορατό από πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι εμπλεκόμενοι φορείς συνέστησαν τους κατοίκους των οικισμών που βρίσκονταν κοντά στο εργοστάσιο να μην έχουν επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας.

Την Παρασκευή αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή μετά τη φωτιά στο εργοστάσιο, ενώ οι τοπικοί φορείς είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί και τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πρόκλησης πανικού.

Εφαρμογή προληπτικών προστατευτικών μέτρων

Στο μεταξύ, κλειστές για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν σήμερα και αύριο οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης όπως επίσης και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στις τοπικές κοινότητες Ν. Όλβιου, Κρεμαστής, Θαλασσιάς, Αγίου Αθανάσιου, Τοξότες, Εξοχής και Τύμπανου του Δήμου Τοπείρου και στις τοπικές κοινότητες Εύμοιρου και Καλλιθέας του Δήμου Ξάνθης.

Στα προληπτικά προστατευτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπεται μεταξύ άλλων: 1) Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό, 2) Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά), 3) Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, να περνούν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο και 4) Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Άμεσα η καταγραφή ζημιών στο εργοστάσιο της Sunlight

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταγραφούν οι ζημίες στο εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη.

Στελέχη της εταιρείας αναφερόμενα στο γεγονός, σημείωναν ότι είναι νωρίς να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το ύψος των ζημιών της παραγωγικής μονάδας, τον χρόνο της επαναλειτουργίας, αλλά και το πώς επηρεάζεται, εξαιτίας της πυρκαγιάς, η στρατηγική της επιχείρησης σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ανάπτυξή της (π.χ. είσοδος των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών).

Σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε χθες το απόγευμα, η διοίκηση της εταιρείας έκανε λόγο για φωτιά που έλαβε χώρα χθες λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία, στο εργοστάσιο μπαταριών της εταιρείας στο Όλβιο Ξάνθης. Το εργοστάσιο είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο της επιχείρησης, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1990.

Η συνολική έκτασή του είναι 142.000 τ.μ., ενώ οι στεγασμένοι χώροι ξεπερνούν τις 55.000 τ.μ. Οι ίδιες εγκαταστάσεις στεγάζουν τον χώρο αποθήκευσης και διακίνησης των προϊόντων της εταιρείας, συνολικής επιφάνειας 8.500 τ.μ., που περιλαμβάνει έξι ράμπες φόρτωσης και 11.200 σημεία απόθεσης παλετών. Συνολικά πάνω από 500 άτομα εργάζονται στη συγκεκριμένη μονάδα, που διαθέτει τέσσερις γραμμές παραγωγής για τέσσερις τύπους μπαταριών:

1. Βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος κλειστού και ανοικτού τύπου για εφαρμογές κίνησης (κλαρκ κ.λπ.).

2. Για εφαρμογές κίνησης και εφεδρική χρήση (φωτοβολταϊκά, κεραίες κινητής κ.λπ.).

3. «Μπαταρίες μολύβδου-οξέος για υποβρύχια πρόωση, και τέλος

4. Μπαταρίες αργύρου-ψευδαργύρου για τορπίλες μάχης και ασκήσεων.

Φωτογραφίες: Eurokinisi 

Διαβάστε Περισσότερα