Ερωτηματικό οι επόμενες κινήσεις του απομονωμένου προέδρου Τραμπ

Ερωτηματικό οι επόμενες κινήσεις του απομονωμένου προέδρου Τραμπ

Δέκα ημέρες πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και παρά τις πιέσεις που ασκούνται στον απερχόμενο και απομονωμένο Ντόναλντ Τραμπ να παραιτηθεί, κανείς δεν είναι βέβαιος ποια θα είναι η επόμενη του κίνηση. Σύμφωνα με το  Bloomebrg, ο απομονωμένος Τραμπ θα επιδιώξει να ολοκληρώσει την θητεία του στο Λευκό Οίκο. 

Μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο και το ενδεχόμενο παραπομπής σε δίκη από την Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αύριο οι Δημοκρατικοί καταθέτουν σχετική πρόταση, το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει αποκλειστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι έχει χάσει ορισμένους από τους στενούς του υποστηρικτές, σημαίνει ότι δεν έχει καν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του εξαρτάται από τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, ο οποίος σύμφωνα με το CNN, έχει να του μιλήσει από την προηγουμένη Τετάρτη, όντας εξοργισμένος με τα όσα συνέβησαν. Ο Πενς μάλιστα θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, δείγμα της απόστασης που έχει πάρει από τον προϊστάμενο του. Ωστόσο, το επιτελείο του απερχόμενου προέδρου εκτιμά ότι ο Πενς δεν θα κινήσει τη διαδικασία ενεργοποίησης της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος για την απομάκρυνση του.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNN, η ομάδα του Πενς ανησυχεί ότι ο Ντ. Τραμπ θα μπορούσε να προβεί σε κινήσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, εφόσον ο ίδιος προχωρούσε με την 25η τροπολογία, είτε οι Δημοκρατικοί με το σχέδιο καθαίρεσης. 

Σύμφωνα πάντως και με άλλα αμερικανικά δίκτυα, όπως το CBS, ο Τραμπ, χωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορεί να σχεδιάσει την οργάνωση κάποιας μεγάλης αντισυγκέντρωσης την ημέρα της ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Εξάλλου, ένας από τους λόγους, για τους οποίους το Twitter μπλόκαρε τον λογαριασμό του, ήταν ότι οπαδοί του, κατόπιν δικής του παρότρυνσης, σχεδίαζαν μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσινγκτον, στις 17 Ιανουαρίου, δηλαδή τρεις μόλις ημέρες, πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν.

Από εκεί και πέρα, οι διαθέσιμες πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις του Τραμπ δεν κάνουν πιο ξεκάθαρο το τοπίο. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ο Τραμπ θα ήθελε να ετοιμάσει ένα εκτελεστικό διάταγμα κατά των τεχνολογικών εταιρειών, ιδιαίτερα αυτών της κοινωνικής δικτύωσης, αν και δεν είναι σαφές τι δυνατότητες θα του προσέφερε κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά, ο στενός του συνεργάτης Τζέισον Μίλερ, τουίταρε ότι ο Τραμπ σκοπεύει να επισκεφτεί το Τέξας και ειδικότερα το Άλαμο, προκειμένου να δει μέρος του τείχους που έχει κτιστεί στα σύνορα με το Μεξικό, χωρίς επίσης να είναι σαφές τι θα εξυπηρετούσε μια τέτοια κίνηση.

Αλλες πληροφορίες από αμερικανικά μέσα, αναφέρουν ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σκοπεύει στο εναπομείναν διάστημα της θητείας του ακόμη και να απονείμει χάρη σε άτομα του στενού του περιβάλλοντος, ενώ εδώ και καιρό έχει διαρρεύσει ότι εξετάζει κατά πόσο μπορεί να κάνει το ίδιο και για τον εαυτό του. Αυτό σύμφωνα με το Bloomberg σημαίνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και μετά να ζητήσει χάρη από τον αντιπρόεδρο Πενς, αφού όπως έχει γίνει σαφές, η σχέση των δύο ανδρών έχει διαταραχθεί.

Ετερο ερώτημα, το οποίο θέτουν τα αμερικανικά μέσα, χωρίς να υπάρχει απάντηση, είναι κατά πόσο η νομική ομάδα του Τραμπ προετοιμάζεται για μια δίκη στη Γερουσία. Τρία πάντως άτομα του νομικού του επιτελείου, ο Πατ Σιπολόνε, ο Τζει Σεκολόου και ο Πατ Φίλμπιν, δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε μια δίκη. Όσο για τους δικηγόρους του, δηλαδή οι Αλαν Ντέρσοβιτζ και Ρούντι Τζουλιάνι, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις του Bloomberg. Σύμφωνα πάντως με χθεσινό δημοσίευμα του δικτύου CBS, στην παρούσα φάση ο απερχόμενος πρόεδρος φέρεται να δίνει περισσότερο βάρος στις τυχόν δικαστικές περιπέτειες που τον περιμένουν αφότου αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε Περισσότερα