Ερντογάν: Μη βιώσιμος ο EastMed - Αέριο στην Ευρώπη δεν μπορεί να φτάσει χωρίς την Τουρκία

Ερντογάν: Μη βιώσιμος ο EastMed - Αέριο στην Ευρώπη δεν μπορεί να φτάσει χωρίς την Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την υποστήριξή τους από τον αγωγό Ελλάδας - Ισραήλ επειδή συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την Daily Sabah, προσθέτοντας ότι το έργο δεν μπορεί να σχεδιαστεί χωρίς την Τουρκία.

«Έκαναν αναλύσεις και συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε τίποτα θετικό σε αυτό (το έργο)», ανέφερε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την Αλβανία την Τρίτη. Συνέχισε σημειώνοντας ότι οι υπολογισμοί κόστους του έργου δεν αθροίστηκαν, κάτι που ήταν μια από τις προτεραιότητες των ΗΠΑ, «μιας χώρας που κάνει όλα της τα βήματα σύμφωνα με το κεφάλαιο».

«Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας είχε παρουσιάσει μια πρόταση στον τότε υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θα μπορούσαν να έχουν συνάψει συμφωνία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ μπορεί ακόμα να καταλήξουν σε συμφωνία συζητώντας τους όρους της συμφωνίας, καθώς επίσης και ότι συνομιλεί με τον πρόεδρο Χέρτζογκ όπως και με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι ξεκάθαρη και ότι η χώρα του υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για να το επισημοποιήσει.

«Αγοράσαμε τέσσερα πλοία γεώτρησης και δύο σεισμικά πλοία. Τα αγοράσαμε για τίποτα; Αυτά τα πλοία θα δραστηριοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία στοχεύει να έχει την ισχυρότερη υποδομή σε αυτόν τον τομέα.