Ερντογάν: Η Τουρκία διεκδικεί τη θέση που της αξίζει στον κόσμο

Ερντογάν: Η Τουρκία διεκδικεί τη θέση που της αξίζει στον κόσμο

Η ισχυρή στήριξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει φέρει την Άγκυρα απέναντι στις άλλες μεγάλες χώρες και έχει προκαλέσει ανησυχία στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι ζητούν εκεχειρία.

Όμως για τον Ερντογάν αυτή η αποφασιστική στάση αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και μια κοστοβόρα ανάγκη που ενισχύει τη στρατηγική του, την επίδειξη δηλαδή της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας στο εξωτερικό για να διατηρεί την υποστήριξη των οπαδών του στο εσωτερικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει σχολιάσει ότι η χώρα του στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της διεκδίκησης «της θέσης που της αξίζει στην παγκόσμια τάξη».

Διαβλέπει μια ευκαιρία να αλλάξει το status quo στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου, επί δεκαετίες  η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία ηγούνταν των ειρηνευτικών προσπαθειών μεσολάβησης, ενώ οι Αρμένιοι διατηρούσαν τον έλεγχο του θύλακα, αν και είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν.

«Η λογική της Τουρκίας σε σχεδόν όλες τις γωνιές του κόσμο είναι να προκαλεί αναταραχή. Οτιδήποτε υπονομεύει το status quo είναι καλό για εκείνη, διότι το προηγούμενο status quo θεωρεί ότι αντίκειται στα συμφέροντά της», σχολίασε ο Γκαλίπ Νταλάι της Robert Bosch Academy.

«Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπήρχε μια ανενεργή σύγκρουση με την οποία η περιοχή παρέμενε στα χέρια της Αρμενίας. Η Τουρκία θέλει να υπονομεύει αυτό το παιχνίδι, παρόλο που δεν μπορεί να το ορίσει πλήρως» δεδομένης της παραδοσιακής επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή, πρόσθεσε.

Η στάση της Τουρκίας – που απειλεί εμμέσως την Αρμενία και προειδοποιεί τη Ρωσία, η οποία έχει συνάψει αμυντική συμφωνία με το Γερεβάν - αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη της στον πόλεμο με drones που έχει χρησιμοποιηθεί στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ηγούνται των επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν και ένας ανώτερος αξιωματούχος στην Άγκυρα δήλωσε στο Reuters ότι οι Τούρκοι παρέχουν υποδομές και υποστήριξη στο Μπακού, αν και δεν έχουν στείλει στρατό.

Ο Ερντογάν επίσης βασίζεται στο γεγονός ότι, παρά τις διαφωνίες τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ρωσία και Τουρκία έχουν αρκετά καλές σχέσεις ώστε να αποτρέψουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Η στάση του Τούρκου προέδρου έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της χώρας με τη Γαλλία, όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα Αρμενίων, όμως είναι αποδεκτή από τα κύρια αντιπολιτευόμενα κόμματα στην Τουρκία.

Οι στρατιωτικές επιτυχίες της Τουρκίας και η επίδειξη της στρατιωτικής της ισχύος στο εξωτερικό έχουν ενισχύσει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Ερντογάν, το οποίο έχει συμμαχήσει με τους εθνικιστές, και διατηρεί έτσι το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις, παρά την οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν αυξήθηκε σχεδόν κατά 5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το ινστιτούτο MetroPoll, έπειτα από τη διαμάχη που είχε με την ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο.

«Όλες αυτές οι συγκρούσεις ενισχύουν την άποψη ότι η Τουρκία είναι μία χώρα σε πολιορκία, δικαίως ή αδίκως», επεσήμανε ο Σινάν Ουλγκέν επικεφαλής του think tank EDAM, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, τόνισε όμως ότι «τελικά η οικονομία καθορίζει την πολιτική».